Lidové noviny

Národní knihovna získala v Anglii knihu z roku 1655

-

PRAHA Drobná modlitební knížka dokládajíc­í osobní příběh někdejší majitelky obohatila sbírky Národní knihovny ČR. O nákupu včera informoval­amluvčí knihovny Irena Maňáková.

Knihu z roku 1655 ozdobenou malovanými erby Karbanů z Volšan a Kechellů z Hollenstei­nu měla v nabídce londýnská aukční síň Dreweatts and Bloomsbury Auctions. Národní knihovna ji získala v aukci v přepočtu za 148 000 korun.

Modlitební knížka patřila mladičké Anně Kateřině Karbanové z Volšan, dceři zámožného erbov- Erb ního měšťana a radního Nového Města pražského Lukáše Karbana z Volšan. Vzhledem k výraznému angažování během stavovskéh­o povstání v letech 1618–1620 byl po porážce stavů Lukáš Karban nejprve odsouzen k smrti, později byl trest zmírněn na doživotí. Nakonec byl propuštěn na svobodu, ale jehomajete­k byl částečně konfisková­n, a to včetně známého Faustova domu v Praze. Karban musel odejít z českého království a s celou rodinou se uchýlil do Freibergu.

Anna Kateřina Karbanová se pravděpodo­bně narodila až v exilu za jeho druhého manželství s Johannou Kechelovou z Hollenstei­nu. Anna Kateřina se roku 1659 provdala za dvojnásobn­ého vdovce Johanna Gastella (1611–1673) a stala se tak matkou šesti sirotků. Drobná kniha provázela Annu Kateřinu celým životem nejen jako kniha modlitební, ale plnila i velmi důležitou a osobní funkci – byla zároveň Anniným památníkem. Nechala do svazku vevázat čtyři lístky s verši na památku, které jí darovaly přítelkyně v první polovině padesátých let. Také synové Johann Georg, Johann August a Johann Gottlieb učinili při svém odchodu z domova v letech 1660, 1671 a 1673 do modlitební knihy zápisy svědčící o vděčnosti a lásce k nevlastní matce. kul

 ?? Z modlitební knihy REPRO LN ??
Z modlitební knihy REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia