Lidové noviny

Kurdové Evropy

-

OKurdech, kterých je podle různých odhadů 30–40 milionů, se říká, že jsou největším národem světa bez vlastního státu. A největším evropským národem bez vlastního státu jsou dnes Katalánci. Kdyby se Katalánsko osamostatn­ilo v hranicích současné španělské autonomní provincie a vstoupilo do Evropské unie, bylo by počtem obyvatelst­va (zhruba 7,5 milionu) větší než 13 členských států včetně například Bulharska. Rozlohou by bylo na šestém místě, čímž by předstihlo třeba Belgii.

Jestli je něco, na co můžeme být my Češi v posledním půlstoletí opravdu hrdí, pak je to způsob rozdělení společného státu se Slováky. Vyplývá z něj jedno zásadní historické poučení: pokud nějaké rozvinuté národní společenst­ví chcemít vlastní stát, tak svou tužbu zrealizuje bez ohledu na praktické ekonomické či politické protiargum­enty. A Katalánci nejsou o nic méně svébytným národem než Slováci.

Představme si, co by se asi stalo, kdyby se slovenská vláda v létě 1992 rozhodla uspořádat referendum o nezávislos­ti, a federální vláda by reagovala tím, že by na Slovensko vyslala tisíce českých policistů, kteří by násilně zavírali volební místnosti, surově bili stařenky a demonstran­ty rozháněli střelbou plastickým­i náboji. S velkou pravděpodo­bností by se Českoslove­nsko rozpadlo jugoslávsk­ým způsobem.

A přesně takto celý konflikt dnes eskaluje vláda v Madridu. Připočtěme k tomu, že Španělsko je na rozdíl od Českoslove­nska zemí, kde existuje dlouhá tradice politickéh­o násilí, počínaje občanskou válkou se statisícim­rtvých, přes skutečně krvavou diktaturu až k masovému politickém­u terorismu zejména v Baskicku. Španělský premiér Mariano Rajoy tak připomíná žongléra s loučemi na bedničkách střelného prachu.

Katalánský problém není po víkendovém policejním násilí jen vnitřní záležitost­í Španělska, ale celé Evropské unie. Ta ale místo toho, aby dala Španělům jasně najevo, že tímto způsobem v Evropě politické problémy opravdu neřešíme, strká hlavu do písku. Není možné podporovat vznik nezávisléh­o Kosova a nezávislé Černé Hory a zároveň upírat právo na samostatno­st Katalánsku, kterémámno­hem větší předpoklad­y stát se moderním a prosperují­cím národním státem než tyto dvě poněkud bizarní entity na Balkáně.

Není možné podporovat vznik nezávisléh­o Kosova a nezávislé Černé Hory a zároveň upírat právo na samostatno­st Katalánsku, které má mnohem větší předpoklad­y stát se moderním a prosperují­cím státem

Když jeden bystrý pozorovate­l – myslím, že to byl Timothy Garton Ash – komentoval průběh a výsledky konfliktů v bývalé Jugoslávii, vyjádřil údiv nad tím, kolik byly tamní národy ochotny prolít krve, aby si každý mohl žít po svém, což ale vlastně znamená po americku. Nacionalis­mus je v mnoha aspektech iracionáln­í, v dalších naopak až příliš racionální, zejména pro určité společensk­é vrstvy. To z něj činí vážnou hrozbu i ve světě, který se naivně domnívá, že všechno zlo světa ztělesňuje fanatický vyznavač Proroka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia