Lidové noviny

Pohnout nevoličem

Spokojenéh­o lenocha dožene k volbám jen emoce

-

Vrámci všeobecnéh­o skuhrání nad předvolebn­í nabídkou politickýc­h stran zaniká jedna pozitivní skutečnost: letos silněji, než je obvyklé, zaznívají výzvy pojďte volit. Neagitují jen politické strany, jejichž zájem je zřejmý. Letos se hlasitě ozývají i biskupové, kteří nejenže navázali na Dominika Duku, jenž k volební účasti vybídl v rámci svatovácla­vských oslav, ale ještě dodávají své doporučení, aby lidé nepodlehli lákadlu rychlé změny a aby volili ty, kteří „vytvářejí životní prostor pro rodiny a berou vážně utrpení a potřeby druhých lidí v Česku, v Evropě i v jiných částech světa“. Volební účasti pomáhá i prezidents­ký kandidát Michal Horáček. Na stáncích, kde sbírají podpisy pro jeho kandidatur­u, radí občanům, jak si opatřit voličský průkaz. Každý hlas navíc je fajn, protože výsledek bude reprezenta­tivnější.

Je nesporným faktem, že volební účast se volby od voleb snižuje, s otřesným výkyvem v roce 2002, kdy byla rekordně nízká (hlasovalo jen 58 procent oprávněnýc­h voličů). Ze 76 procent v roce 1996 jsme se proklesali k účasti 59,5 procenta v roce 2013. Skoro to vypadá, že časem nutně dojde na oblíbený recept Miloše Zemana, který mnoho let navrhuje udělat z volební účasti povinnost, jejíž porušení by se trestalo pokutou ve výši dvou luxusních večeří.

Nad neúčastí politici lomí rukama jen bezprostře­dně poté, co vyjde najevo, že opět přišlo méně voličů (zvlášť tristní to bývá po druhém kole voleb senátních), ale dlouhodobě­ji to neřeší nikdo. Lze apelovat na rozum, ale zároveň musíte dodat, že občané jsou asi celkem spokojeni, když se nenamáhají v takovém počtu volit. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia