Lidové noviny

Světu módy vládnou čínské peníze

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Bez asijského trhu to v prodeji oblečení nepůjde. Aby přežily, luxusní módní domy se musí podbízet rozmarům čínských klientů.

PRAHA / NEW YORK Levné módní řetězce jsou v pořadí nejhodnotn­ějších firem daleko před vyhlášeným­i luxusními značkami. H&M a Zara se totiž na rozdíl od Prady nebo Burberry dokonale přizpůsobi­ly době internetu.

Žebříčku stovky největších společnost­í světa, který sestavuje newyorská agentura Interbrand, sice vládnou technologi­čtí giganti Apple, Google a Microsoft, letošní žebříček toho ale hodně prozradil i o podnikání s módou. Drahé značky jako Herm`es, Gucci nebo Burberry byly předhoněny oděvními řetězci H&M a Zara.

Právě poslední jmenovaná značka patří do portfolia španělské skupiny Inditex, jejíž zakladatel Amancio Ortega je časopisem Forbes označován za aktuálně třetího nejbohatší­ho člověka na světě. Smajetkem v hodnotě necelých 80 miliard dolarů je také nejmovitěj­ším Evropanem a podle serveru Business Insider také číslem jedna na světovém trhu s módou. Ten si podmanil rychlých kopírování­m trendů od velkých značek a prakticky okamžitým dodáním do obchodů, kde se kolekce točí ve 14denních intervalec­h.

Fajfka versus proužky

Nejhodnotn­ější značkou vůbec je ale výrobce sportovníh­o oblečení Nike, který svého věčného konkurenta Adidas nechal daleko za sebou (55. místo). Tři proužky tak v soutěži o největšího výrobce tenisek prohrávají se svou konkurencí pod symbolem fajfky. V době, kdy jsou prodeje tenisek na svém vrcholu, se sportovní značky předhánějí v kolaborací­ch se známými osobnostmi, limitova- ných kolekcích a experiment­ech s 3D tiskárnami.

Přestože Adidas v posledních letech představil velmi úspěšné spolupráce s muzikantem Kanyem Westem nebo se superstar japonské pánské módy Jódžim Jamamotem, a přilákal tak pozornostm­ladších zákazníků a milovníky módy. Americký Nike je naopak věrný svému původu výrobce sportovní obuvi. Cílí především na profesioná­lní sportovce a zákazníky, pro něž nechce být jen módním doplňkem, ale i součástí jejich aktivního životního stylu.

Nezaostává ale ani v módních trendech. Nike je totiž slavný svou pravidelno­u spoluprací se značkou Supreme. Ta byla založena v 90. letech a je synonymem pro subkulturu skejťáků a hip hopu.

Ostatně spolupráce se Supreme pomohla na vrchol i luxusní značce Louis Vuitton (LV), která se s hodnotou bezmála 30miliard dolarů již druhým rokem drží v žebříčku Interbrand na 19. místě.

Zaostřeno na Čínu

„Otevřeli e-shop pro Čínu a velkou publicitu získali spoluprací s jednou z nejžádaněj­ších pop-upových značek Supreme,“vysvětlují úspěch francouzsk­ého módního domu zástupci Interbrand, podle nichž ještě Vuittonovi hrají do karet experiment­y s technologi­emi, když se letos pustil i do výroby chytrých hodinek, takzvaných smart watch.

Právě asijský trh je podle expertů příčinou, proč některé drahé značky v žebříčku zaostávají. Co je pro oděvní řetězce H&M a Zara zcela automatick­é, s tím se luxusní značky nerady sžívají. Zatímco řetězce provozují e-shopy, které dodávají do desítek zemí světa, někteří výrobci luxusní módy se do prodeje online pouštějí jen neochotně.

Příkladem může být značka Prada, která se s hodnotou necelých pěti miliard dolarů umístila na nelichotiv­ém 94. místě. Jako na mnoha dalších luxusních značkách se na ní podepsaly časté teroristic­ké útoky v Evropě, kde k nejpočetně­jším zákazníkům patřili právě turisté z Asie. Ti ale po útocích v Paříži začali vyhledávat jiné lokality, kde některé módní domy nemají zastoupení. Italská firma Prada se proto loni rozhodla zdvojnásob­it své investice do online prodeje a až letos rozšířila svou síť o Čínu, Jižní Koreu a Japonsko.

Podle listu The New York Times jsou asijští zákazníci mladší než na ostatních světových trzích a právě v Číně se uskutečňuj­e třetina všech prodejů luxusního zboží. Kromě e-shopu tak mají luxusním domům pomoci i čínští influenceř­i. Gucci proto spolupracu­je se zpěvačkou Chris Lee, umělec Kris Wu je zase modelem pro Burberry a nemůže chybět ani herečka Fan Ping-ping, která je označována za asijskou Kim Kardashian­ovou.

Podle Interbrand tak budou levné řetězce představov­at silnou konkurenci pro luxusní výrobce do té doby, než najdou rovnováhu mezi svou exkluzivit­ou a rozmary dnešního zákazníka, který chce svůj nákup provést snadno a rychle.

 ?? Se tvořily u nově otevřeného butiku Louis Vuitton v Šanghaji. Právě tato značka vychází rychle bohatnoucí­m spotřebite­lům v Asii vstříc a v Číně dokonce otevřela e-shop. FOTO PROFIMEDIA ?? Dlouhé fronty Číňanů
Se tvořily u nově otevřeného butiku Louis Vuitton v Šanghaji. Právě tato značka vychází rychle bohatnoucí­m spotřebite­lům v Asii vstříc a v Číně dokonce otevřela e-shop. FOTO PROFIMEDIA Dlouhé fronty Číňanů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia