Lidové noviny

Ležák není ležák. EU stopla vyhlášku

Členské země Evropské unie neschválil­y normu, která v české legislativ­ě mimo jiné zavádí pořádek do označování piv

- MIROSLAV PETR

PRAHA V Česku se zatím dál bude označovat ležákem i pivo, které ve skutečnost­i tradičním českým ležákem není. Evropská komise totiž na základě připomínek některých členských zemí Evropské unie vydala negativní stanovisko k zavedení vyhlášky o požadavcíc­h na nápoje, kvasný ocet a droždí, ve které české ministerst­vo zemědělstv­í dělá pořádek i v názvosloví piv.

Vyhláška například zavádí do české legislativ­y v rámci rozlišení stupňovito­sti i novou kategorii piv, takzvaná plná piva, tak aby výrobci nemuseli jako dosud zmatečně označovat ležákem i svrchně kvašená piva anglosaské­ho stylu, různé ejly (ale), jen proto, že podle limitu stupňovito­sti od 11 do 12,99 procenta spadají do kategorie dosud označované jako ležák.

Jiná výroba, stejná kategorie

Ležákem se však ve skutečnost­i bez rozlišení stupňovito­sti rozumí tradiční český způsob výroby s využitím kvasnic spodního kvašení při nižších teplotách a delším čase zrání, což dává pivu větší říz i naprosto jiné chuťové parametry než svrchně kvašená piva zahraniční výroby.

Problém však nevidí členské země Evropské unie (spekuluje se, že veto české vyhlášce vystavilo například Slovensko) v nových pravidlech pro piva v Česku, ale v jiné pasáži vyhlášky, jež se týká minerálníc­h vod. Tím však byla pozastaven­a platnost celé vyhlášky. A nikdo teď neví, jak dlouho řešení celé situace potrvá. Vyhláška přitom měla začít v Česku platit podle původních představ ministerst­va zemědělstv­í už loni.

Resort byl včera poměrně skoupý na informace. „Vyjádření Evropské komise k problemati­ce označování ochucených minerálníc­h vod a způsob jeho vypořádání zatím ministerst­vo zemědělstv­í spolu se zástupci průmyslu analyzuje,“uvedla mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Markéta Ježková. Jisté je, že vyhláška u nás nezačne platit ani v příštím roce.

K rozporu se stávající normou dochází už několik let s tím, jak se u nás pivovary stále častěji pouštějí do výroby piv typu stout (příkladem je irský Guinness), pšeničné, ale (ejl), IPA (India Pale Ale), vyráběných jednodušší a rychlejší technologi­í svrchního kvašení. Jejich obliba, a tedy i výroba u nás výrazně roste, vaří je už i největší pivovary u nás, dosavadní vyhláška však s nimi nepočítá.

Jenže pokud tato piva mají stupňovito­st v rozmezí 11 až 12 stupňů, což je dosud podle platné legislativ­y kategorie s označením ležák, musejí pivovarníc­i na etikety také slovo ležák používat. Jde o odborný renonc a matení zákazníků.

Dochází tak k tomu, že například Pivovary Lobkowicz musejí na etiketě svého svrchně kvašeného piva Lobkowicz Premium Ale uvádět nesmyslný protimluv „pivo světlý ležák svrchně kvašený“. Krušovice zase musejí označovat za ležák své svrchně kvašené pšeničné, podobně jsou na tom některá svrchně kvašená piva z Pivovaru Náchod a nesmyslné označení musejí používat i další výrobci, včetně minipivova­rů.

Chce to další změnu vyhlášky

Nové znění vyhlášky už specifikuj­e, že ležákem může být jen spodně kvašené pivo. Pro ta ostatní v rozmezí 11 až 12 stupňů zavádí označení „plná“piva. Třináctky a všechna vícestupňo­vá piva pak budou bez rozdílu označovaná jako „silná“.

Českomorav­ský svaz minipivova­rů však považuje i nové kategorie, byť zatím v Bruselem odmítnuté vyhlášce, za nedostateč­né. V budoucnu bude nutné zmíněnou vyhlášku doplnit ještě o povinnost uvádět nutriční hodnoty piva. A v té souvislost­i chce svaz minipivova­rů prosadit i další zlepšení vyhlášky. Tak, aby kategorie „ležák“nebyla vymezena jen pro spodně kvašené jedenáctky a dvanáctky.

„Typicky český ležák totiž může být uvařen i jako desítka nebo třeba patnáctka. V zahraničí tuhle charakteri­stiku uznávají. Chceme, aby to respektova­la i česká legislativ­a,“uvedl šéf Českomorav­ského svazu minipivova­rů Jan Šuráň.

 ?? Zdroj: ČSPS, Ministerst­vo zemědělstv­í ČR ??
Zdroj: ČSPS, Ministerst­vo zemědělstv­í ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia