Lidové noviny

Kanadská euforie z Jágra

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Jaromír Jágr se rozhodl poprvé v kariéře přijmout nabídku z Kanady, kde jsou hráči sice pod mnohem větším tlakem, ale kde fanoušci vynášejí hokejisty do nebes.

CALGARY/PRAHA Ví, že nadcházejí­cí sezona NHL, která začne v noci na zítřek, bude nejspíš jeho poslední v nejlepší soutěži světa. Pětačtyřic­etiletý český útočník se proto rozhodl odehrát ji v Calgary Flames, jednom z kanadských klubů, aby přijal novou výzvu. Jágr dobrovolně svolil k tomu, aby bral téměř třikrát méně peněz než v předchozím ročníku NHL v dresu Floridy. Slunné pláže na jihovýchod­ě Spojených států vyměnil za prudké mrazy v Albertě. A to jen kvůli tomu, aby zažil tradiční kanadské domácí publikum.

„Vždycky jsem si chtěl vyzkoušet hrát v Kanadě, zažít atmosféru, jakou jsem tam vždycky viděl jako hráč soupeře. A jsem moc rád, že se mi to v mé na devadesát procent poslední sezoně v NHL povede,“řekl Jágr ČTK v pondělí před odjezdem do Kanady. „A že tam bude pořád sníh a mráz? Asi se budu muset na stará kolena naučit lyžovat,“doplnil s úsměvem.

Za ten milion se vyplatí

Očekává i fakt, že se on a jeho spoluhráči dostanou pod velký tlak, pokud nebudou vyhrávat. „Je tam určitě větší tlak. Je rozdíl hrát někde, kde se přijde osm tisíc lidí podívat za zábavou a kde není taková věda, když se ti zápas nepovede, a tam, kde máš vyprodáno, kde jsou v hledišti všechno lidi, co hokej hráli a rozumí mu. Když se ti nedaří v Kanadě, je to daleko větší problém, než když se ti nedaří někde jinde,“dodal.

Minimálně výchozí pozici má však velmi dobrou. Spustil nejen mezi fanoušky i novináři v Calgary vlnu euforie, protože si ještě alespoň sezonu v NHL zahraje. „Myslím, že spoustu lidí ještě překvapí. Mít tu za maximálně dva miliony dolarů hráče, který je žijící legendou, minulou sezonu dal 16 gólů a měl 46 bodů, je něco neuvěřitel­ného. Jsme jen šokovaní, že to nepřišlo dříve,“uvedl Trevor Freeman, jeden z fanoušků Calgary a zároveň Jágrova osobního fanklubu Travelling Jagrs.

„V historii NHL je jen pár hráčů se statusem opravdové hvězdy jako Jágr. Zkombinujt­e jeho dominanci s dlouhověko­stí a není divu, že budoucí člen Síně slávy zřejmě předežene Gordieho Howea v počtu odehraných utkání v NHL,“napsal deník Calgary Herald ódu na Jágra. „Calgary je týmem, který by měl v nové sezoně vyhrávat. K tomu může Jágr pomoct. Za milion dolarů tahle zkouška stojí,“zmínil jeho nízkou smlouvu.

I když Jágr vstoupí do své třiadvacát­é sezony v NHL s tím, že naposledy odehrál soutěžní zápas v úvodu dubna, tedy přesně před půl rokem, pro tým bude prospěšný už v úvodu sezony díky svým vůdčím schopnoste­m a zkušenoste­m. „Vím, že je dobrý pro mladší hráče. Určitě se v tomhle ohledu moc nezměnilo. Slyšel jsem o tom také od lidí z Floridy. Podívejte se na jeho věk a co dokáže. Rychlostně už to sice není ono, ale jeho hokejové IQ je vysoké,“uvedl kouč Calgary Glen Gulutzan, který Jágra vedl už v Dallasu. „Je to paráda. Je to jeden z nejlepších hokejistů všech dob. Může do týmu dodat jiskru a novou dimenzi,“chválí Jágra i kapitán týmu Mark Giordano.

Aniž by odehrál jediný zápas, už nyní se pro Jágra vyvíjí nová sezona dobře.

 ?? Byl Jaromír Jágr ve všech klubech, kde působil. Takto ho vítali na domácích zápasech Floridy. FOTO GETTY IMAGES ?? Idolem fanoušků
Byl Jaromír Jágr ve všech klubech, kde působil. Takto ho vítali na domácích zápasech Floridy. FOTO GETTY IMAGES Idolem fanoušků

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia