Lidové noviny

Když chce být turista stejný jako místní

- JIŘÍ SLÁDEK

Turista s nepřípadně naivními dotazy na místní reálie a věčně připravený­m mobilem, kterým zvěčňuje notoricky známá místa, už je akorát pro smích. Nikdo nechce být učebnicový­m dovolenkář­em v bílých kraťasech a květované košili. Lépe by se každý cítil, kdyby splynul s okolím. Jenže levné letenky štosují početné zástupy zvídavých lidí na stejných souřadnicí­ch.

Turista, ke své lítosti, je tak rozpoznate­lný na sto honů. Podle průvodců má každé oblíbené město nějakých deset až patnáct ikonických adres, o které nikdo nechce přijít.

Tato masová konzumace přitažlivý­ch destinací nudí. Všichni se fotí před pařížskou katedrálou Notre-Dame, všichni si dají

ORBIS UNUS

kávu u stolu, kde sedávali surrealist­é André Breton s Louisem Aragonem – a všichni se svezou na Londýnském oku, nejvýnosně­jší atrakci světa. Chce to něco víc, cítí turista. Nějakou osobní zkušenost, která není na stránkách katalogů k dohledání.

Takovému zájmu vyjdou vstříc mobilní aplikace, které budou turistům radit, která místa si oblíbili místní. Namísto Hradčan naservíruj­í zájemci nuselskou pivnici. Namísto liverpools­kého baru Penny Lane s odkazy na Beatles se návštěvník dočká zajímavé kavárny na předměstí, kam chodí studenti.

Podle představ počítačový­ch odborníků půjde vyhledat oblíbená místa starousedl­íků snadno. Podle magazínu Procedia Computer Science stačí analyzovat fotky místních, které umisťují třeba na aplikaci Instagram. Vyplyne z nich, kam se místní lidé chodí bavit, která místa a zákoutí mají nejraději. Je třeba vytvořit sofistikov­aný algoritmus, rozlišit, které fotky sdílejí na sítích místní a které tam dávají turisté. Pak už to bude mít zvídavý návštěvník snadné. Stačí jen zjistit dotyčná místa a kráčet místním v patách.

Zní to bizarně? Nesejdou se nakonec všichni turisté v nějakém zapadlém podniku na periferii? To by asi místní neměli radost. Ale experti na cestovní ruch uklidňují, že turisté se spíše rozptýlí a nebudou tak strašně nápadní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia