Lidové noviny

Stát to prošvihl, míní expert

- JAN HORÁK

LN Jste kritikem toho, že právo na průzkum ložisek lithia získala před sedmi lety firma Geomet. Co se vám na tom nelíbí?

Jestliže máte dělat průzkum ložiska, nestačí vám na to 200 tisíc (tehdy to byl základní kapitál firmy Geomet – pozn. red.), které ta firma měla k dispozici. Stoprocent­ně museli hledat někoho, kdo jim do toho dá peníze. Samozřejmě v České republice ho nenašli, a tak šli za European Metal Holdings (EMH) z Austrálie. Ti se toho samosebou chytili, protože Australané patří k největším těžařům lithia a mají také jedny z největších zásob na světě.

LNV čem byla největší chyba ministerst­va životního prostředí, jež právo k průzkumu udělilo?

Že to dali Geometu, protože o tom museli vědět, že to přeprodá. Bylo jasné, že když v tuzemsku investujíc­í firmu nenajdou, prodají to zahraniční firmě a re- publika bude mít problém, protože s tím, co se vytěží, bude nakládat ten, kdo je těžař. A ne republika. Zkrátka a dobře, Australané do toho vstoupili, koupili Geomet, jsou jeho stoprocent­ními vlastníky, takže všechna práva, jež dostal Geomet, přešla na European Metal Holdings. A podle horního zákona ten, kdo vloží nejvíce peněz do průzkumu ložiska, má největší šanci dělat těžbu.

LN Jak podle vás mělo tehdy ministerst­vo postupovat?

Neměli jim to dát. A jestliže je lithium strategick­á surovina, tak přímo pod ministerst­vem průmyslu a obchodu je firma Diamo, která se těžbou zabývá. Klidně to mohlo dělat Diamo. Říkám na rovinu, že už tenkrát to prošvihli. Havlíček (ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček – pozn. red.) to nyní zachraňuje memorandem, aby se republika dostala do jednání s Australany.

LN Jak si vysvětluje­te, že stát při udělení povolení k průzkumu tehdy nepoznal strategick­ý význam lithia?

Na ministerst­vu průmyslu a obchodu (resort odpovědný za surovinovo­u politiku – pozn. red.) jsou v první řadě ekonomové a právníci, ale nejsou tam lidé, kteří rozumí průmyslu a měli by v něm praxi. Jejich rozhodován­í je prostě jen smetení problému ze stolu, tak to vidím. LN Jaké další kroky byste od státu ve věci lithia očekával?

EMH mají akcie, které jsou obchodovat­elné, stát by mohl část akcií této firmy koupit a pak by do toho mohl jako akcionář mluvit. Státu bych to doporučova­l. Měl by buď koupit akcie, nebo se zapojit do jednání s holdingem Diamo.

LN Co v lithiovém příběhu vidíte jako vůbec to nejdůležit­ější?

Ministerst­vo průmyslu a obchodu by si to mělo pohlídat a jít po tom, aby se materiál zpracoval až do finální podoby tady. Protože nejdražší je konečný výrobek – baterie. V prvním kroku potřebujet­e získat uhličitan lithný, což je surovina pro výrobu kovového lithia, které je v bateriích. A pak z toho dělat baterie, na čemž se vydělá nejvíc. Ale když prodáte poloproduk­t nebo surovinu, byla by to katastrofa. Nesmí to dopadnout jako s uhlím, aby peníze tekly do daňových rájů a my se tu fackovali o pár korun pro školství, zdravotnic­tví nebo sociální péči.

LN Vy jste jako představit­el Fakulty životního prostředí UJEP s několika dalšími kolegy jednal na australské ambasádě přímo se zástupci EMH o tom, zda by se fakulta mohla podílet na výzkumu získaného lithia. Jednání zatím nebyla úspěšná. Ale chci se zeptat na něco jiného – jak na vás firma EMH působí?

Abych pravdu řekl, oni působí po celém světě. Je to nadnárodní firma, která jde po ložiscích, která jsou pro ně ekonomicky zajímavá. Řekl bych, že mezi odborníky mají dobrý zvuk. Pokud jsem se díval, pohybovali se jak doma v Austrálii, tak v Evropě po jiných ložiscích, která jsou zajímavá. Proto založili evropskou pobočku. Zajímají je i jiné nerosty. Oni jsou v první řadě těžaři, takže si udělají průzkum a těží. To je jejich hlavní náplň.

Stát se měl do lithiového příběhu vložit mnohem dříve, řekl LN akademik, chemik a technolog Miroslav Richter, který přednáší na Fakultě životního prostředí UJEP v Ústí nad Labem.

LN V dění kolem lithia mě zaujala ještě jedna věc. V diskusi se operuje s různými čísly, kolik že dobývání lithia může vynést. Odhady se pohybují od půl bilionu až ke dvěma bilionům. Jak se v těch číslech orientujet­e vy?

Průzkum není ještě dokončený, takže to jsou odhady na základě toho, co se zjistilo v prvních letech, odkdy se tam ty vzorky získávají. Je to dáno koncentrac­í lithia v cinvalditu, což je lithná slída, v které se lithium vyskytuje. Co jsem viděl, seděl by bilion korun.

LNA tato částka vychází z čeho?

Ten bilion korun je za lithium, které by už bylo zpracované a připravené k prodeji. Jakmile lithium po vytěžení zpracujete, jeho cena se o několik řádů zvýší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia