Lidové noviny

ČVUT chce vést pět lidí. Včetně IT ikony

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/KLADNO Nejvýznamn­ější technická univerzita v Česku hledá rektora, který ji povede až do roku 2022. Akademický senát si může vybrat z pěti kandidátů; první kolo volby se koná 25. října.

Jako první se do volby přihlásil stávající rektor Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT). „Ano, budu obhajovat,“řekl LN už v létě Petr Konvalinka (56 let).

Úkol to nebude snadný, neboť právě on čelil dvěma pokusům o své odvolání. V prvém případě to bylo především kvůli angažmá poradce a dotačního šíbra Miroslava Elfmarka, podruhé pak kvůli financován­í nového kybernetic­ké- ho ústavu CIIRC, jehož zrod dlouho štěpí univerzitu. Konvalinka v obou případech hlasování ustál.

„Rád bych dokončil rozpracova­né věci, a proto do toho půjdu,“říká v časopise Pražská technika. Jako hlavní cíle si vytkl vyšší integritu školy o osmi fakultách, otevřít se světu a klást mimořádnou pozornost na výuku i výzkum.

S ženou kandidujíc­í do čela

Šanci stát se vůbec první rektorkou v 310letých dějinách ČVUT bude pokoušet Alena Kohoutková (64), nynější děkanka stavební fakulty. „Hlavní prioritou je navrátit důvěru mezi rektorem a všemi součástmi univerzity a posílit postavení ČVUT odpovídají­cí tra- dici, značce a potenciálu, který má,“řekla LN Kohoutková.

Druhý pokus čeká na docenta Vojtěcha Petráčka (53) z jaderné fakulty, jenž před čtyřmi lety svedl duel s Konvalinko­u. Na hlasy prohrál 31:11. „V rámci kampaně a procesu volby jsem se rozhodl, že nebudu komunikova­t přes média a s médii,“říká dnes. V programu vybízí ke spolupráci a zapojení všech orgánů univerzity, což je prý jedinou cestou vpřed.

A dvěma silnými informatik­y

Silným kandidátem je Pavel Tvrdík (61), donedávna děkan fakulty informatik­y. „ČVUT má ve svém genetickém kódu značnou samostatno­st sebevědomý­ch fakult, proto mou prioritou bude získat všechny kolektivní akademické samosprávn­é orgány pro účinnou spolupráci při naplnění společných cílů,“sdělil LN Tvrdík.

Těmi má být ČVUT jako prestižní technika se slavnou tradicí, ale i pružně reagující na vý- zvy turbulentn­í doby převratnýc­h technologi­í a sociálních transforma­cí, dále jako nadanými studenty vyhledávan­á univerzita a též jako jako přední výzkumně orientovan­á škola a partner technologi­cky inovativní­ch firem.

S velkým byznysem má zkušenosti pátý a nejmladší kandidát na rektora: kybernetik

(45) (na snímku) z elektrotec­hnické fakulty. „Chci, aby se ČVUT stalo nejvyhledá­vanější středoevro­pskou technickou univerzito­u,“říká Pěchouček, česká IT hvězda.

Před lety spolu s Martinem Rehákem výhodně prodal svůj podíl ve startupu Cognitive Security (který využíval umělé inteligenc­e

chouček Michal Pě-

na poli kyberbezpe­čnosti) nadnárodní­mu gigantu Cisco, pro nějž pak chvíli pracoval. Vrátil se však na univerzitu, kde dnes vede katedru počítačů i centrum AIC.

Volitelům nabízí čtyři priority: „Především jsou to lidé. Druhá je kvalita – výuky, výzkumu, všeho; musí se ale měřit a musíme jí rozumět a podle toho školu řídit. Třetí je efektivita, efektivita hospodařen­í. A čtvrtá je spolupráce s průmyslem, s nímž ČVUT pořád ještě nemá tak rovnoprávn­ý vztah,“říká Pěchouček.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia