Lidové noviny

Umím se dostat do Bílého domu

Pavel Bělobrádek

- ELIŠKA NOVÁ MARTIN RYCHLÍK

LN Jak jsou lidovci připraveni na situaci, že pravděpodo­bným kandidátem na premiéra je obviněný Andrej Babiš?

Je to nová situace, ale měli bychom postupovat tak, jak je standardní v civilizova­ných zemích. Pro nás je nepřijatel­né, aby byl ve vládě trestně stíhaný člověk.

LN Má to nějaké ale? Podmínku, za které by to bylo schůdné? Třeba zabránění koalici ANO, KSČM a SPD?

Já osobně určitě nebudu ve vládě, ve které bude sedět trestně stíhaný člověk. To je jednoznačn­é a žádné „ale“tady neexistuje.

LN Hnutí ANO bez Babiše je přijatelné?

Vylučujeme vládu s KSČM nebo s SPD nebo vládu, která na nich bude závislá. Ani do současné končící vlády jsme nevstupova­li s nějakou radostí. Ostatně z našich 14 poslanců bylo třináct nových, všichni členové vlády byli noví. Buď jsme tehdy mohli do vlády nastoupit my, nebo by do ní v nějaké formě vstoupili komunisté či Úsvit. To byla silná motivace. Nemám preference, s kým bych chtěl ve vládě sedět. Je důležité, jak která vláda bude vypadat. Myslím, že my jsme dokázali, že naše funkce v ní byla velmi důležitá, byli jsme stabilizuj­ící faktor mezi dvěma stranami, které se spolu hádaly.

Naši voliči jsou nám věrní, teď je čas oslovit ty nerozhodnu­té, říká předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

LN Mluví se o tom, že nejpravděp­odobnější variantou je pokračován­í dosavadní koalice. V takovém případě by se pravděpodo­bně ANO a ČSSD vzájemně nechtěly pustit na vnitro. Stáli by lidovci o toto ministerst­vo?

Vždy se díváme na to, co je ve prospěch země. Pokud by tady byla taková potenciáln­í koalice, což je nyní spekulace, jsme připraveni. Pakliže by bylo úhelným kamenem ministerst­vo vnitra, tak samozřejmě ano. Právě ministerst­va vnitra, spravedlno­sti a obrany by měl mít někdo, u nějž je záruka, že je nebude zneužívat k mocenskému boji.

LN U ANO nebo ČSSD takové zneužití hrozí?

To jsem neřekl. Ale v případě, že by mohli být koaliční partneři navzájem znejištění, u nás mají jistotu, že toho nezneužije­me.

LN Jak se s odstupem času díváte na ukončenou spolupráci se Starosty? Byla to chyba?

Po odvolání ministra Babiše se dramaticky snížil potenciál koalice, což jsme nemohli čekat. Té práce, kterou jsme nad tím strávili, nelituji. Je velká škoda, že nám preference nevycházel­y. Nabídli jsme Starostům, ať jdou na naše kandidátky za stejných podmínek, nebyli by podřízení nebo vazalové KDU. Starostové byli zklamaní a rozhodli se jít sami.

LN Co byste řekl voličům, kteří zvažovali volit právě koalici? Proč mají teď volit lidovce? Protože budou mít jistotu, že my se tam dostaneme.

LN Jste si tím jistý?

Není důvod si to nemyslet. Žádný průzkum neukazuje, že bychom se nedostali. Pohybujeme se pořád mezi šesti sedmi procenty a nás průzkumy vždy trochu podsekávaj­í. Většinou je to tak, že lidovci mnoha lidem zbyli jako taktická volba nebo volba posledního. A na to jsme připraveni. LN Nejmenovan­ý politolog říká, že když nevíte koho volit, volte lidovce, že to je stará poučka…

Ano, tak to je. Taktických voličů není málo. Naše interní průzkumy ukazují, že největší šance máme u voličů vysokoškol­áků.

LN Budete se právě na ně soustředit v cíli kampaně, abyste zvrátili stagnaci podpory?

Stagnujeme během celých čtyř let ve vládě. To ale znamená, že nám jsou naši voliči věrní. Teď je čas zamířit na ty nerozhodnu­té. Říct jim, že s námi mají jistotu, že podpoříme českou rodinu. Připravuje­me důchodovou reformu. Vždycky budeme těmi, kdo budou stabilizov­at politickou scénu, bránit extrémům, budeme vymezení proevropsk­y.

Jsem schopný se dostat do Bílého domu, několikrát ročně sedím u jednoho stolu s AngelouMer­kelovou, Jeanem-Claudem Junckerem, Viktorem Orbánem, Donaldem Tuskem. Mluvím s nimi pří- mo, formálně i neformálně. Voliči si můžou být jistí, že vždycky budeme stát na straně lidských práv, dokázali jsme, že se nebudeme klanět ani Číně, ani Rusku a zároveň máme i nějakou odvahu. To, že není něco populární, neznamená, že do toho nepůjdeme. Nenechali jsme se zastrašit ani znechutit komunisty kvůli česko-německému usmiřování.

LN Nedaří se vám mířit na mladé. Je to i tím, že se vám nedaří zbavit aury kostelní strany?

Jsou stereotypy, které trvají. Nás volí lidé spíš starší, zkušenější, protože k některým hodnotám dozrávají později. Na druhou stranu máme i mladé podporovat­ele. Stereotype­m je i to, že si nás lidé spojují se zemědělstv­ím. Přitom jsme víc než 15 let neměli ministra zemědělstv­í. Máme dvě mládežnick­é organizace s několika sty lidí a spoléháme na ně. Pomoct může i to, že jsme aktivní na sociálních sítích. Prvovoliči jsou specifičtí.

Čtyřicetil­etý politik je civilním zaměstnání­m veterinář. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 2004.

Předsedou lidovců je už sedm let. Stranu převzal v roce 2010, několik měsíců poté, co se lidovci nedostali do sněmovny.

Před volbou na předsedu oznámil, že má roztroušen­ou sklerózu, ale jeho stav je několik let stabilizov­aný.

O tři roky později lidovce do poslanecký­ch lavic zase vrátil, KDU-ČSL uzavřela koalici s ČSSD a ANO, stala se vládní stranou a Bělobrádek v lednu 2014 vicepremié­rem pro vědu, výzkum a inovace.

Letos v květnu obhájil post předsedy počtvrté, získal 84 procent hlasů.

Je ženatý a má tři děti.

Tuhle strategii jsem nikdy nevyznával, Antibabiš pro mě není program. Navíc když se podíváte, kdo je hlavní Antibabiš a jak mu vycházejí preference, moc to nefunguje.

Záleží také na tom, kdo to říká a jak je důvěryhodn­ý. Ten, kdo kritizuje, nakonec může kritizovan­ému pomoct. Lidi si řeknou: Jo, když to říká on, tak to asi nebude pravda. Částečně je to proto, že kolem hnutí ANO funguje kult osobnosti a už to má pseudonábo­ženské parametry. Jsou rockové hvězdy, které také nejsou zrovna vzorem a v extázi lidi bijí hlavou o zem.

LN Jaký výsledek pro vás bude vyloženě neúspěch?

Vždy si dávám za cíl mít lepší výsledek než v posledních volbách. To se nám daří už sedm let.

LN Co by se stalo, kdybyste se v sobotu 21. října večer dozvěděl, že máte 4,99?

To se nestane.

 ?? Se dostaneme, je si jistý Pavel Bělobrádek FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Do sněmovny
Se dostaneme, je si jistý Pavel Bělobrádek FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Do sněmovny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia