Lidové noviny

Pastrňák se zbavuje tlaku: šťastnými góly

- JAROSLAV TOMAS

PRAHA Podepsal smlouvu na 40 milionů dolarů a začal být pod tlakem. Z Davida Pastrňáka se v Bostonu rázem stal hokejista, který nemůže, ale musí. Střílet góly, sbírat body a táhnout mužstvo. A to je velká změna.

Ano, Pastrňák v předchozíc­h třech sezonách ukazoval, že bude platným hráčem a ve 172 zápasech nastřádal 123 bodů. Fanoušky namlsal hlavně v uplynulém ročníku, v němž nasázel 34 gólů.

Jenže v úvodních třech kolech nové sezony to nebylo ono. Možná kvůli tomu, že se s Bostonem dohadoval do poslední chvíle na nové podobě smlouvy, možná kvůli zvýšenému tlaku, který na něj po podpisu logicky padl.

Pastrňák sbíral minusové zářezy za účast na ledě při inkasovaný­ch gólech, a byť se vepředu snažil a za zápas vypálil na bránu téměř každý zápas čtyři rány, dal pouze jediný gól. A ani asistence nepřibýval­y. „Musí přidat, stejně jako ostatní elitní křídla,“psal bostonský deník Herald.

Až teď se začíná všechno v dobré obracet. I když nutno podotknout: jedenadvac­etiletý český útočník má štěstí. Oba góly, které v posledních dvou duelech vstřelil a ke kterým přidal i asistenci, byly hodně kuriózní a popravdě neúmyslné.

Ten první dal bokem. Puk se od něj odrazil po tvrdé střele Zdena Cháry z pravého kruhu. Rána šla vedle, puk opravdu zamířil do sítě díky Pastrňákov­ě teči, která bolela. „Každý ví, jakou má Zdeno bombu. Když mě to trefilo, říkal jsem si, aby to byl aspoň gól. Ale přiznávám – šťastná trefa,“vyprávěl.

Štěstí měl však i naposledy v Las Vegas, kdy při závěrečné power play nahrával zpoza branky a kotouč si do sítě srazil domácí obránce.

Na to si však nikdo nevzpomene, důležité je jediné: Pastrňák je momentálně druhým nejprodukt­ivnějším hráčem Bostonu, když v pěti zápasech nasbíral čtyři body (3+1). I šťastné góly mu pomohou získat sebevědomí a pocit, že dokáže naplňovat očekávání.

Dál tak platí, že Pastrňák je jedním z hlavních lídrů, o čemž svědčí fakt, že nastupuje v první formaci. Přesto moc dobře ví, že je pořád na čem pracovat. „Máme mladý tým a chceme být úspěšní. Je vidět, že všichni makají na sto procent od začátku do konce,“říká havířovský rodák.

Všichni jsou zvědaví, jestli dokáže unést tlak i ve zbytku sezony. A zda bude schopný znovu překročit třicetigól­ovou hranici. I tohle totiž bude rozhodovat o úspěchu celého Bostonu, jenž by rád dokráčel k většímu úspěchu v play off.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia