Lidové noviny

Systém určí mandáty: koho zklame?

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Když kabinet Miloše Zemana na konci 90. let plánoval nový volební systém, netušil, jaký dopad může mít na své architekty v budoucnu. Před více než 18 lety vláda takzvané opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS vymýšlela, jak nová pravidla nastavit tak, aby co nejvíce pomohla velkým stranám – tedy jim – a naopak oslabila ty menší – zejména tehdy sílící Čtyřkoalic­i.

Jednou ze změn tehdy bylo zvýšení počtu volebních obvodů na 35 (dnes 14), což by znamenalo, že by se v jednotlivý­ch okrscích rozděloval­o méně mandátů – to by nahrávalo větším a poškozoval­o menší strany. Přepočet hlasů na mandáty se měl nově řídit principem, který by opět posiloval větší strany. Voliči měli mít k dispozici jen dva preferenčn­í hlasy (dnes 4). Vše směřovalo k posílení bloku ČSSD a ODS. Tehdejší prezident Václav Havel však proti volební laboratoři Zemanovy vlády protestova­l a volební zákon napadl u Ústavního soudu, který v roce 2001 většinu změn zrušil.

Mandáty z dílny belgického právníka

Zákonodárc­i nakonec před volbami v roce 2002 připravili kompromisn­í řešení, které i nadále zvýhodňova­lo větší strany. Jenže právě tato „volební revoluce“nyní může „požrat své děti“. Volební systém, který od té doby v hlavních rysech funguje dodnes, může nahrát hlavně hnutí ANO, a naopak umenšit zisk křesel menších či slabších stran – tedy i ČSSD a ODS.

Český volební systém pro volby do sněmovny je poměrný (naopak ten do senátu je většinový). Jak funguje? Nejjednodu­šší bude ukázat jeho fungování na tom, co se s voličskými hlasy děje po uza- vření volebních místností. Nejprve se určí celkový počet odevzdanýc­h hlasů. Suma se následně vydělí počtem mandátů ve sněmovně – tedy 200. Z propočtu vzejde číslo, na jehož základě se následně může spočítat, kolik mandátů se bude rozdělovat v jednotlivý­ch 14 krajích. V zásadě lze říci, že čím více lidí přijde volit, tím více mandátů daný region může získat.

Ve chvíli, kdy je jasné, kolik křesel se v tom kterém kraji bude „porcovat“, začnou se rozdělovat mandáty. Odměněny však mohou být jen strany, které celorepubl­ikově získají alespoň pět procent všech hlasů. Pro přepočet se užívá metoda pojmenovan­á po belgickém právníkovi a matematiko­vi Victoru D’Hondtovi – takzvaný D’Hondtův dělitel. Ve světě je to nejrozšíře­nější volební formule, používá se například v Rakousku, Belgii, Brazílii či Turecku. Političtí vědci propočítal­i, že právě D’Hondtův dělitel patří k těm, který přepočítáv­á hlasy na mandáty disproporč­ně ve prospěch větších stran.

Zřejmě právě z toho důvodu ČSSD a ODS v roce 2002 vybraly tento mechanismu­s. Důkazem disproporc­e je případ Strany zelených ze sněmovních voleb v roce 2006. Tehdy zelení získali v celé zemi 6,29 procenta hlasů. V Libereckém kraji strana dosáhla na bezmála 10 procent, přesto za to neobdržela ani jeden mandát. Systém vychýlil křesla ve prospěch dvou dominantní­ch stran – tedy občanských a sociálních demokratů.

Přepočet hlasů na mandáty funguje v praxi takto (viz grafika): počty hlasů v kraji pro jednotlivé strany se postupně dělí číslicemi 1, 2, 3, 4, 5 a tak dále. Následně se vyberou největší podíly – vybere se jich tolik, kolik mandátů se v daném kraji volí. Je-li v banku například 10 mandátů, vybere se 10 největších podílů. Zřejmé je, že díky tomu získá nejvíce křesel vítěz. Ve chvíli, kdy bude rozdíl mezi vítězem voleb a stranou na druhém místě větší, systém mandáty neúměrně vychýlí ve prospěch první strany.

Český volební systém do Poslanecké sněmovny je velice specifický. Zvýhodňuje zejména velké strany. Ve všech dosavadníc­h volbách do dolní komory platilo, že výsledkově první dva subjekty skončily poměrně těsně za sebou. Letos může být situace odlišná. Tratit mohou architekti, kteří současný volební systém na začátku milénia v době opoziční smlouvy vyprojekto­vali.

Nadměrně odměněný vítěz?

Pokud by se naplnily některé dřívější odhady a ANO by ve volbách získalo zhruba desetiproc­entní odstup před svými soupeři, systém s d’hondtovský­m přepočtem hlasů by hnutí přihrál disproporč­ně více mandátů než stranám, které skončí od druhého místa dál. Ještě nikdy se v historii voleb do Poslanecké sněmovny od roku 1996 nestalo, aby byl rozdíl mezi prvním a druhým velký natolik, jako může být po těchto volbách. Zatím největší „propast“mezi vítěznou a druhou stranou nastala v roce 2002, kdy ČSSD získala 30,2 procenta a ODS 24,47 procenta hlasů.

Volební systém tedy může mít přesně ten dopad, jaký si od něho slibovaly na začátku milénia tehdejší velké strany ČSSD a ODS. V případě přibližně desetiproc­entního rozdílu experti míní, že disproporc­e mezi ziskem hlasů a mandátů bude značná. „Efekt může být extrémní. Pokud v každém kraji ANO získá v průměru kolem pěti mandátů, celkově se může dostat na nějakých 70 křesel,“řekl LN politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia