Lidové noviny

Vznikla tu agentura Děšení & Strašení

Tomáš Hrdlička (49)

- ONDŘEJ KOUTNÍK

LN Je pravda, že stojíte za SPD Tomia Okamury? Platíte mu kampaň?

Ne. Ale vím, že to někdo rozšiřuje. Nedávno mi volal novinář, že v „mé“Praze 10 vycházejí Okamurovy noviny Na vlastní oči, tak jestli jsem je SPD zaplatil. Odpověděl jsem, že součástí těchto novin byla ostrá kritika mé osoby, takže ne.

LN Nedivil bych se, kdybyste tam svou fotku dal úmyslně, abyste zahladil stopy…

(smích) Ne. To by bylo až moc ďábelské.

LN Ani billboardy jste SPD neplatil?

Určitě ne. A za hurikán Kyrill také nemohu.

LN Kde bere podle vás Okamura sílu? V průběhu období se mu rozpadl Úsvit, záhadně se vyprázdnil­a stranická kasa…

Nevím, jestli je to síla Tomia Okamury, nebo spíše slabost všech ostatních. Stejně tak je to u Andreje Babiše. Vezměte si opozici, to je tragédie. Čtyři roky mohla kritizovat vládu. Dvě hlavní strany koalice se nenáviděly, hádaly se, vzájemně se chtěly odvolat. Výsledek? ODS ani TOP 09 nezaznamen­aly fakticky žádný nárůst.

LN Na koho byste ve volbách vsadil?

Mám být za chytrého analytika? Mně totiž přijde, že jediné, co se od těchto učenců nedozvíte, je to, co si doopravdy myslí. Samozřejmě volby jsou čím dál víc založené na emocích než na rozumu nebo programu a hodnotách. Já vám ale řeknu, co si myslím. Podle mě zvítězí ANO. Druhá bude ČSSD, třetí komunisté a čtvrtá SPD Tomia Okamury. Pořadí mezi nimi bude těsné. Myslím si, že do sněmovny se s odstupem dostanou i ODS, lidovci, TOP 09 a možná i Piráti. U nich jde o to, jaká bude volební účast v jejich segmentu – bývá totiž malá. Generace 18 až 25 let vám naslibuje, že volit určitě půjde, pak jim ale někdo zavolá, že v pátek je u Máni mejdan. Probudí se v sobotu odpoledne o půl třetí – a je po volbách.

LN Hrozí předčasné volby?

Stoprocent­ně je to jedna z možností. Zatím bych ale nemaloval čerta na zeď. Před krajskými volbami všichni slibovali, jak s hnutím ANO nepůjdou do koalice. Jenže po volbách se političtí kouzelníci z ODS a ANO stejně domluvili na koalici ve většině krajů. Vysvětlil to někdo voličům? No nevysvětli­l. Takže i teď po volbách bude možné v zásadě všechno.

LN Jak byste vy rozehrál povolební šachy?

Kdyby to dopadlo, jak tipuji, pak si umím představit následujíc­í hru. Domnívám se, že Andrej Babiš a jeho tým jsou dostatečně inteligent­ní na to, aby si uvědomili svou silnou pozici, která bude spočívat v tom, že mohou hrozit koalicíANO + KSČM + SPD. Dokážu si představit, že po volbách vyzvou k jednání ČSSD, ODS a KDU-ČSL. S cílem, aby zabránili vzniku koalice ANO, KSČM a SPD, o které tak ráda hovoří agentura „Děšení & Strašení“– tedy Kalousek, Fiala, Gazdík a další. Babiš řekne, že je proti komunistům a extremistů­m a že chce vyjednávat s ostatními stranami. Tím by otočil zbraň, kterou na něho Kalousek a spol. nyní míří. Takhle bych to takticky hrál já, protože tímhle by Babiš získal do ruky hůl převozníka. Když „antibabiš“strany koalici s ním neumožní, on může říct: vidíte, oni politikaří proti zájmům ČR, nezbývá než se začít bavit s Okamurou a o podpoře KSČM.

LN Co podle vás bude hrát druhá strana?

S vítězstvím ANO nic neudělají. Podle mě si říkají, že musí vydržet. Dokud se totiž nezvolí nové vedení sněmovny, bude vládnout nadále Sobotkova vláda. To může trvat i několik měsí- ců. Babiš se bude pokoušet sestavit vládu, ale potáhne se to ještě několik měsíců. Kabinet nedostane důvěru a čas bude plynout. Třeba Babiše obviní kvůli dluhopisům, budou se snažit ANO zdecimovat. Tipuju, že averze vůči komunistům bude postupně slábnout. Vsadí na kartu prezidents­kých voleb. Pokud vyhraje kandidát druhé strany, budou se snažit za asistence nového prezidenta uspořádat předčasné volby příští rok na podzim. Pokud se prezidente­m stane znovu Miloš Zeman, Babiš to spíš ustojí a raději se s ním ostatní domluví.

LN Není to krkolomné?

Víte, na hřbitovech se píše: To, co jsem byl já, jsi ty. To, co jsem já, budeš ty, ale musíš mít hodně štěstí. Andreji, moc nevýskej, protože nevíš, proti komu stojíš. Ba- biš to bude mít hrozně těžké. Musím říct, že mu držím palce, protože on dneska už běží o všechno.

LN Opravdu věříte, že by politické strany, které před volbami tvrdily, že s Babišem do vlády nepůjdou, svůj slib porušily?

Umím si představit, že například lidovcům ANO nabídne ministerst­vo vnitra. S tím, že by ANO chtělo mít vliv na jmenování nového policejníh­o prezidenta. Ministerst­vo dopravy by se mohlo líbit ODS a panu Stanjurovi, stejně jako ministerst­vo školství pro Václava Klause ml. Místopředs­edu vlády pro vědu a výzkum by klidně mohl dělat Petr Fiala a ministeryn­i obrany zase Jana Černochová. Lidovci by krásně mohli mít ještě kulturu a místní rozvoj. ANO by zůstaly spravedlno­st, životní prostředí a zemědělstv­í, zdravotnic­tví, finance, průmysl a obchod a sociál- ní věci. Každá koaliční strana by měla silový resort. Do hry se samozřejmě po volbách může dostat i ČSSD, ta by mohla myslet třeba na dopravu.

LN Česká společnost je politicky rozdělená. Otevřou sněmovní, potažmo prezidents­ké volby nůžky ještě víc?

Víte, co mi vadí? Petr Gazdík nebo Petr Fiala by měli být označeni za kašpárky celé kampaně. Tím se nechci zastávat vašeho v uvozovkách zaměstnava­tele Andreje Babiše, to vůbec ne. Jen nechápu, jak Petr Fiala může vystoupit a říct, že v rámci politické kultury vyzývá pana Babiše, když bude obviněn, aby složil mandát a odešel z politiky.

LN Proč by to Fiala nemohl říct?

Jak to může říct chlap, který je předsedou strany, za niž je poslancem a v Praze ze 4. místa znovu kandiduje nepravomoc­ně odsouzený Bohuslav Svoboda? Opakuji, tento pán byl nejen obviněn a obžalován, ale i odsouzen. Je podezřelý z toho, že poškodil hlavní město o desítky milionů. Předseda STAN Gazdík vystupuje v Babišově případě podobně. Trošičku ale zapomněl na obvinění svého hejtmana Půty, který byl i předsedou Starostů. Jako by na tyhle fešáky platila jiná pravidla. V obecné míře takovéto otáčení podstaty je věcí, která podle mě rozděluje společnost. Autority, které by měly společnost vést, podobným přístupem dělají ze společnost­i nervózní mraveniště.

LN Není nebezpečně­jší, když populisté Miloš Zeman a Tomio Okamura vypouštějí do éteru lži a štvavé, často ničím nepodložen­é názory?

Tak já vám zase řeknu příklad. Dneska se hodně nadává na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Říká se, že rozděluje společnost. Je tomu ale přesně naopak – on je produktem a výsledkem rozdělené společnost­i. Jestli ji někdo rozvrátil, musel to být předtím spíše prezident Obama, který tam vládl osm let. Otáčejí se příčiny a důsledky. Veřejnost radikalizu­je používání dvojího metru. Ještě řeknu jeden domácí příklad. Ministr spravedlno­sti Pelikán byl napadán za to, že kritizoval vyšetřován­í Čapího hnízda. Ano, uznávám, že to se mu opravdu nepovedlo. Zpochybnil práci policie a státního zastupitel­ství. Petr Fiala šel ale ještě dál. Řekl, že kauza kolem jeho kandidáta Bohuslava Svobody je nespravedl­ivá. Takže si to rozeberme: předseda ODS kritizuje práci policie, žalobců, a ještě k tomu přidal soudy. Kdo teda tu společnost rozvrací? Petr Fiala je profesor, ale některá jeho vyjádření a postoje na mě dělají dojem, že základní školu dodělával dálkově.

LN Takže podle vás byla česká společnost rozdělená ještě před nástupem Andreje Babiše do vlády a Miloše Zemana na Pražský hrad?

Samozřejmě. Podíl na tom máte i vy, novináři. Nedávno jsem dělal rozhovor do jedněch novin, kde jsem byl titulován jako kmotr. Autor článku se zachoval jako ta přihlouplá blonďatá fanynka, která si na prsa nechala podepsat Jiřího Kajínka. Víte, kdo o mně řekl, že jsem kmotr?

LN Expremiér Mirek Topolánek?

Ne. Copyright měl Marek Dalík, vím to. Takže když novinář papouškuje něco, co řekl na pět let pravomocně odsouzený člověk, v mých očích se pak chová úplně stejně jako ta popletená mladá dáma s Kajínkovým autogramem na ňadrech.

LNZ některých vašich slov to vypadá, že Andreje Babiše snad podporujet­e. Přitom předminulý­mi volbami jste po republice rozeslal protibabiš­ovský leták „ANO, aj teba si kúpim“. Proč ta změna?

Tehdy jsem reagoval na slova Andreje Babiše, který mě označil za součást organizova­ného zločinu. No dnes je obviněn jen jeden z nás – a já to nejsem. I on tehdy společnost svými prohlášení­mi a dvojím metrem znervóznil. Už v roce 2013 jsem vám v jednom rozhovoru řekl, že matením hodnot bude společnost náchylná k takzvaným věrozvěstů­m pravdy. Tenkrát jsem varoval, že se může stát, že jednou přijde malý žoviální chlápek s knírkem. A dodával jsem, že první obětí tohoto příběhu budou novináři. To se vlastně potvrdilo a děje se to. Podívejte se, kde jsou ta slavná novinářská esa. Téměř jako undergroun­d píšou na internetov­é servery „Kůň a pes“. To je jeden z důsledků rozdělené společnost­i – daní novináři sklízejí plody své práce.

Vystudoval Vysokou školu finanční a správní.

Člen ODS v letech 1997 až 2013, působil i v pražské regionální radě strany.

V roce 2009 ho tehdejší předseda ODS Mirek Topolánek označil za jednoho z kmotrů strany.

Za ODS několikrát kandidoval. Třikrát se dostal do zastupitel­stva Prahy 10.

Blízký spojenec jiného podnikatel­e – Romana Janouška. Spekuluje se, že jejich vztahy, zejména obchodní, se v poslední době zhoršily.

Podnikat začínal v oblasti čerpacích stanic. Dnes svůj majetek odhaduje na stovky milionů korun. Zaměřuje se na pozemky a developmen­t.

Před sedmi lety byl Hrdlička spojován vedle ODS i s Věcmi veřejnými. K jeho spojencům patřil tehdejší „véčkařský superguru“Vít Bárta. Hrdličkovo jméno se pak spojovalo i s Úsvitem přímé demokracie, vedeným Tomiem Okamurou.

Okamura je nyní se svou novou stranou SPD černým koněm voleb. I v tomto případě se hovoří o blízkosti k Hrdličkovi. Ten takovou linku s úsměvem popírá.

LN Býval jste politikem či politickým podnikatel­em. Kým je Tomáš Hrdlička dnes?

Myslím, že je to pořád stejné. Je to člověk, kterého politika baví a který ji sleduje.

LN Jste nějak politicky aktivní?

Ne. Víte, vidím to podobně jako v současnost­i Andrej Babiš. Nechtěl jsem působit někde za plentou a ze zákulisí ovlivňovat politiku, to by se neslučoval­o s mými hodnotami. Proto jsem se třikrát ucházel o přízeň voličů a kandidátka, na které jsem v Praze 10 byl, třikrát volby vyhrála.

LN Takže dnes jste plnokrevný­m podnikatel­em?

Absolutně.

LN Ještě k volbám. Proč tolik věříte úspěchu Tomia Okamury?

Víte, já se dnes spíše než na konkrétní strany dívám na konkrétní lidi, to je moje životní filozofie. Tím, že už nejsem aktivním politikem, získávám nadhled. Dříve jsem za prioritu považoval vítězství. Tato soutěživos­t mi však zastřela rozhled. Vítězství jsem například upřednostn­il před principem, že lidé by si své souboje měli sami vyhrát. Protože tím se stávají silnějšími. Dnes je pro mě politikem pouze ten, kdo si prožil pád a vzestup.

LN Kdo je pro vás takovým politikem?

Třeba Miloš Zeman, který zažil zradu. Spadl na kolena, zvedl se a šel dál. To samé Václav Klaus. Nebo Miroslav Kalousek. Říci to mohu i o Andreji Babišovi, který nyní také padá na kolena. Nevzdává to však, chce se znovu postavit, není to černobílá postava. Tomio Okamura také zažil vzestup a pád, když se mu rozpadl Úsvit. Teď má zase šanci dostat se do sněmovny. To jsou pro mě politici, u kterých se prověřila jejich síla a kvalita. Mám naopak strach z lidí, kteří takovými zkouškami neprošli. Kdo je důvěryhodn­ější pro banku? Člověk, který nikdy nic nesplácel, nebo ten, který už 40 let něco splácí? No samozřejmě že člověk, který má minulost. Děsí mě lidé bez minulosti – nevím, jak by se v tlaku choval třeba prezidents­ký kandidát Drahoš. Máte dvě cesty: jedna vede k cíli, ale jsou na ní kameny. Druhá je asfaltka, krásná – ale nevíte, kam vede. Po které půjdete? Já po té hrbolaté s cílem. Kdo nic nedělá, ten nic nezkazí.

Ivo Rittig, Roman Janoušek, Marek Dalík nebo Tomáš Hrdlička. Ještě před pár lety tito političtí podnikatel­é měli zásadní vliv na chod politiky. Kvůli různým problémům je však policie začala trestně stíhat, někteří čelí soudům, jiní míří do vězení. S jedinou výjimkou – Hrdličkou. Na krku nemá žádné obvinění, podniká a někteří mají za to, že se politicky vrací. Generace 18 až 25 let vám naslibuje, že volit půjde, pak jim ale někdo zavolá, že v pátek je u Máni mejdan. Probudí se v sobotu odpoledne.

 ?? O mně poprvé řekl Marek Dalík. Nyní na pět let pravomocně odsouzený člověk, říká Tomáš Hrdlička. Do kanceláře v pražském paláci Meteor si ale umístil obraz od Pasty Onera, na němž je herec Marlon Brando – představit­el Dona Vita Corleoneho ve filmu Kmotr.  ?? Že jsem kmotr,
O mně poprvé řekl Marek Dalík. Nyní na pět let pravomocně odsouzený člověk, říká Tomáš Hrdlička. Do kanceláře v pražském paláci Meteor si ale umístil obraz od Pasty Onera, na němž je herec Marlon Brando – představit­el Dona Vita Corleoneho ve filmu Kmotr. Že jsem kmotr,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia