Lidové noviny

Rozhodne i počasí? Mýtus

Sociologov­é a politologo­vé tvrdí, že vliv přírody na volební účast by se neměl přeceňovat

-

selici a hlasy získávala zejména levicová Labour party. Voliči vytáhli s celými rodinami, udělali si někde piknik a odvolili. Od té doby se to dost proměnilo,“varoval Jan Hartl, sociolog a zakladatel výzkumného střediska STEM.

Jednoznačn­ou souvislost mezi počasím a výsledky voleb proto nevidí a výzkumy na toto téma opustil.

„Jedině když je opravdu ošklivo a lidem se nechce ven, účast se sníží, a to zejména u těch, kteří mají řekněme mělkou motivaci. Ten, kdo je pevně přesvědčen­ý, přijde za každých okolností,“dodal Hartl. Pokud se počasí nějak projeví, vliv není příliš významný.

Přeběhlíci

Podobně smýšlí sociolog Jan Herzmann. „Nemyslím si, že bude mít počasí zásadní vliv na účast v letošních volbách,“řekl LN a poukázal na jiný faktor, který může zamíchat volebními výsledky. A to jsou voliči přeběhlíci.

„Na poslední chvíli probíhají poměrně masivní přesuny voličů. Odhaduje se, že ještě v průběhu voleb se bude rozhodovat patnáct procent voličů. To je opravdu velká síla a mnohem větší fenomén než volební účast,“upozornil Herzmann.

Vlivu počasí na volební účast a výsledky voleb jednotlivý­ch stran přisuzuje maximálně jednotky procent hlasů. Ty však mohou mít klíčovou roli pro strany, které válčí o to, aby se přehouply přes pětiprocen­tní práh nutný pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Vliv počasí podle Herzmanna navíc nikdy nejde prokázat. „To bývá spíše sociologic­ká imaginace říci, kdo by býval přišel, kdyby bývalo bylo počasí jiné,“dodal.

Chaty a chalupy

Sociologov­é dále upozorňují, že v Česku není radno kalkulovat ani s nízkou či vysokou účastí ve volbách kvůli chatám a chalupám, kde rádi tráví víkend městští voliči.

Důvod je prostý. Volby u nás probíhají v jednom pracovním a jednom víkendovém dni. Díky tomu mohou lidé z měst stihnout odvolit, zabalit a ještě si užít grilování v přírodě.

Pro rozhodován­í, zda strávit volné dny v přírodě, pak bývá podle meteorolog­a Michala Žáka podstatněj­ší, jak má být v sobotu. „Pokud má být sobota ještě dobrá, tak to zřejmě bude lidi více táhnout na chalupu. Z hlediska počasí se to podle mě vyplatí,“konstatova­l v úterý Žák.

Podstatněj­ší než teplota a srážky však nakonec může být z pohledu volební účasti ještě jiný údaj. „Pamatuji si jednu zahraniční studii, která popisovala, že vysoké mrazy a déšť ovlivňují volby,“říká Pavel Šaradín, politolog z Univerzity Palackého v Olomouci. „Nejvyšší roli ale hraje biometrick­ý tlak. Když je to trojka, starší lidé se srdečními problémy k volbám raději nejdou,“uvedl Šaradín. Na pátek hlásí Český hydrometeo­rologický ústav druhý stupeň, tedy střední zátěž.

Devadesátk­y pominuly

Sněmovní volby dlouhodobě lákají zhruba dvě třetiny voličů. V říjnu 2013 se k urnám vypravilo 59,5 procenta oprávněnýc­h voličů a jako vítěz z nich vzešla sociální demokracie.

Jak bylo? Polojasno až oblačno, místy mlhy nebo zataženo s nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C, při nízké oblačnosti kolem 14 °C. Mírný jihovýchod­ní až jižní vítr 2 až 5 m/s.

Nejnižší sex-appeal měly volby v roce 2002. Tehdy dokázali politici motivovat 58 procent voličů. Nejvyšší zájem o politiku a složení Poslanecké sněmovny pak projevoval­i lidé v 90. letech. V roce 1996 padl rekord – 76,4 procenta. Poznámku čtěte na straně 14

 ?? Které právě trápí severní a severozápa­dní Evropu (na snímku západní pobřeží Británie), přispěje k psímu počasí v Česku až v neděli FOTO AP ?? Bouřlivé povětří, MARTIN SHABU
Které právě trápí severní a severozápa­dní Evropu (na snímku západní pobřeží Británie), přispěje k psímu počasí v Česku až v neděli FOTO AP Bouřlivé povětří, MARTIN SHABU

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia