Lidové noviny

Čas vypršel. Rajoy vyloučil ústupky

- JIŘÍ SLÁDEK

MADRID/BARCELONA Mezi Barcelonou a Madridem dál padají ultimáta a tvrdá slova. Španělská vláda včera vyhlásila, že už zítra zahájí kroky k obnovení ústavního pořádku v Katalánsku, jak jí to umožňuje článek 155 ústavy.

Jinými slovy: Madrid převezme nad neklidným autonomním regionem přímou správu.

Tento záměr potvrdil španělský vládní mluvčí Íňigo Méndez de Vigo. Vyjádřil přitom lítost nad tím, že se katalánská vláda rozhodla pokračovat v odporu. Jakékoli ústupky vyloučil.

Věci se včera daly do pohybu poté, co katalánský premiér Carles Puigdemont ignoroval lhůtu, do níž měl region zastavit kroky vedoucí k samostatno­sti. Puigdemont namísto toho zaslal do Madridu dopis, ve kterém vyzývá vládu k jednání a zastavení represí.

„Pokud španělská vláda bude bránit dialogu a bude pokračovat v represích, katalánský parlament může, uzná-li to za vhodné, hlasovat o vyhlášení nezávislos­ti, o níž nehlasoval 10. října,“pohrozil katalánský premiér, jenž kritizoval zejména zatčení dvou separatist­ických lídrů z tohoto týdne.

Mluvčí katalánské vlády Jordi Turull doplnil, že v Madridu se Puigdemont­ův dopis zřejmě neobtěžova­li přečíst. „Netrvalo jim ani 30 minut a už měli prohlášení,“stěžoval si Turull na Twitteru.

Obě strany se tváří nesmiřitel­ně. Co může následovat?

Rozhodne Senát

Je to neprobádan­á cesta. Podobné kroky si dosud moderní a demokratic­ké Španělsko, které povsta- lo v polovině 70. let minulého století z trosek diktatury Franciska Franka, nevyzkouše­lo.

Platí, že zamýšlené kroky španělskéh­o kabinetu bude muset ještě posvětit Senát, který se zřejmě sejde koncem příštího týdne.

Jisté je, že vládní lidovci premiéra Mariana Rajoye budoumít nejen dostatek křesel k prosazení svých záměrů, ale v zádech budou mít i podporu opozičních so- cialistů, kteří se ale přimlouvaj­í za umírněné a časově omezené řešení.

Postup je následujíc­í: vedení Senátu nejprve svolá komisi autonomníc­h regionů. Ta potom spolu s ústavní komisí projedná návrh Madridu na pozastaven­í katalánské autonomie. Vyjádřit se bude moci i Puigdemont. Pokud jeho prohlášení nebude uspokojivé, plénum Senátu vládní návrh zřejmě schválí. Vláda v Madridu přitom opakuje, že nechce využít ústavní článek 155 k potírání katalánské autonomie, nýbrž k tomu, aby ji uvedl do souladu se španělskou ústavou.

Představy, jak bude takové řešení vypadat v praxi, se různí. Článek 155 dává spíše obecný pohled, konkrétní kroky blíže nespecifik­uje. Madrid může teoreticky zrušit místní administra­tivu a na- hradit ji novými loajálními lidmi. Tím by získal kontrolu nejen nad katalánsko­u policií, ale i nad tamními financemi.

Španělská vláda také může vyhlásit v Katalánsku třeba předčasné volby a doufat, že katalánská reprezenta­ce, která z nich vzejde, bude přijatelně­jším partnerem než dosud.

„Premiér Rajoy má malý manévrovac­í prostor, musí sledovat tradiční linii lidovců, kterou vždy charakteri­zovalo nekompromi­sní prosazován­í jednoty země,“vysvětlil v listu El Mundo katalánský politolog Jordi Graupera.

Španělská vláda chystá razantní kroky k převzetí kontroly nad autonomním Katalánske­m. Správa regionu podle Madridu porušuje ústavu země.

Madrid má podporu v Bruselu

Španělsko k jakémukoli posunu vzhlíží. Protahujíc­í se krize vnesla do společnost­i napětí. Panují také obavy, jak se neklid promítne do výsledků ekonomiky, čtvrté největší v eurozóně. Země se teprve nedávno oklepala z vleklé krize. Proto zajímá řešení krize i španělské sousedy.

S lídry evropských zemí se premiér Rajoy včera sešel na bruselském summitu EU. Dočkal se podpory. Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že věří v ústavní řešení katalánské krize a francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron zase přislíbil, že summit Evropské unie bude pro Španělsko poselstvím jednoty.

Také předseda Evropského parlamentu­Antonio Tajani včera prohlásil, že by katalánská vláda neměla vyhlašovat nezávislos­t, protože nikdo v Evropě ji nebude akceptovat.

Poznámku k tématu čtěte na straně 14

 ?? Stoupenci katalánské nezávislos­ti protestova­li v Barceloně proti zadržení separatist­ických vůdců Jordiho S`ancheze a Jordiho Cuixarta. FOTO REUTERS ?? Tichý protest.
Stoupenci katalánské nezávislos­ti protestova­li v Barceloně proti zadržení separatist­ických vůdců Jordiho S`ancheze a Jordiho Cuixarta. FOTO REUTERS Tichý protest.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia