Lidové noviny

Liberálové, spojenci Babiše

Lídři středových stran dělají vše pro to, aby mělo ANO co nejvíce poslanců

-

Politické strany mobilizují, voliči se radují z nástupu svých favoritů, smutní z úpadku oblíbenců nebo – nejčastěji – děsí se z úspěchu nepřátel. Ve skutečnost­i se však politika podobá vrcholovém­u fotbalu: fanoušci ji berou emotivněji než profesioná­lové na hřišti.

Příklad? Hlavním trumfem Andreje Babiše letos budou rozdrobené a propadlé hlasy středových voličů. Trumfem, který mu darují rozhádaní středoví a pravicoví lídři. Ti, pro něž je šéf ANO vtělením zla.

Ačkoli partaje s oblibou používají silná slova a zaštiťují se principy, ba nejvyššími ideály, jde jim primárně o vlastní, zcela úzké zájmy. Každé straně je bližší košile než kabát. Ať straší levicovým, pravicovým nebo babišovský­m nebezpečím, reálně ji zajímá především maximaliza­ce vlastního zisku bez ohledu na to, jaké důsledky to pro hodnoty, které formálně zastává, může mít. Každý se snaží urvat co nejvíc na úkor nejbližšíh­o konkurenta, i když tím nahrává úhlavnímu nepříteli.

Sedm malých válečníků

Primárním zájmem jsou křesla v parlamentu, účast ve vládě a podíl na moci. Politika je hra s nulovým součtem – zisk křesla pro jednu stranu je jeho ztrátou pro stranu jinou. A pro politiky jedné středoprav­é strany je daleko snazší přesvědčit voliče jiné středoprav­é strany než voliče Babišovy, Okamurovy nebo Zaorálkovy. Dobře je to vidět na TOP 09, která se v posledních volebních novinách v Praze hlavně snaží lidi přesvědčit, že volit knížete je mnohem lepší nápad než to „hodit“Klausovi mladšímu nebo se nechat nalákat na kometu letošních voleb: Piráty.

Sedm stran se letos přetahuje o nějakých třicet procent hlasů voličů, kteří se s jistým zjednoduše­ním identifiku­jí jako liberální. Prakticky jistou sněmovnu má ODS. KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti mají velkou šanci, Starostové už daleko menší a Zelení se Svobodnými prakticky žádnou. Volební potenciál této sedmy je vyšší, než jakým disponuje Babišovo hnutí, dohromady ale získají podstatně méně křesel. Jejich bratrovraž­edný boj může v určité konstelaci dokonce znamenat, že do sněmovny proleze jen jedna z nich!

Proč, to jsme popsali už mnohokrát: část hlasů propadne a přepočítá se v druhém skrutiniu, kde nejvíc berou největší; malé navíc ničí volební systém. V menších volebních krajích strany potřebují na zisk mandátu ne pět, ale klidně i deset procent.

V kostce: když získá pět středových stran pouhá čtyři procenta, dvacet procent voličských hlasů zcela propadne. Ale i když získá každá procent pět (a ANO procent dvacet), stále budou mít Babišovi voliči ve sněmovně mnohem více poslanců než středoví voliči.

Kdyby liberálům a konzervati­vcům záleželo primárně na jejich obecných hodnotách, kdyby primárně chtěli zastavit Babiše, Okamuru a Filipa, chovali by se jinak. Utvořit jeden společný volební projekt je asi příliš velkým soustem, ale existovala i ne zcela fiktivní cesta.

Kdyby bývali chtěli...

Kdyby chtěla, mohla topka uzavřít dohodu s lidovci a Starosty, jejich společný projekt by útočil na 15 procent – ne-li více, protože nová silná „trojkoalic­e“by se mohla stát hlavní silou oponující Babišovu populismu a levicovému dvojbloku ČSSD + KSČM.

Zelení se mohli dohodnout na společné kandidátce s Piráty, protože ačkoli mezi nimi prý panují „nepřekonat­elné rozdíly“, nejsou ve skutečnost­i o nic nepřekonat­elnější než rozdíly mezi jednotlivý­mi křídly a frakcemi uvnitř stran a čistě pragmatick­y se přetahují o stejného voliče.

Svobodní mohli přijmout místo na kandidátká­ch ODS, protože nejen jako odštěpek ODS vznikli, ale programově se s ní v mnohém shodnou – a zapadli by i mezi urputné vystupovač­e z Unie, kterých v ODS není úplně málo.

Okaždé promile bojují i partaje bez šance. Podaří-li se jim získat alespoň jeden a půl procenta, dostanou za každý hlas stokorunu, pokud tři procenta, k oné stokoruně budou dostávat každoročně státní příspěvek šest milionů a dvě stě korun za každé další promile hlasů. A když překročí procent pět, dostanou krom té stovky za hlas ještě každoročně deset milionů.

Ne, nejsme snílkové, kteří by hnutím a partajím vyčítali snahu o maximaliza­ci zisku. Víme, že dohodnout se na předvolebn­í spolupráci, koalici nebo podpoře není hračka. Ale důsledek jejich aktuální strategie je očividný: největším pomocníkem Andreje Babiše jsou letos právě strany, jež ho označují za největší nebezpečí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia