Lidové noviny

Nebude-li pršet...

Závažná témata ovlivní volby asi tak jako počasí

-

Už je to tady! Po čtyřech letech těšení nastal opět ten úhlavní svátek demokracie. Ráno vstanete, svátečně se obléknete, zvláště v sobotu dobře nasnídáte, nachystáte volební lístky, kouknete z okna a... prší. Odradí vás to? Zahodíte ty hodiny příprav, měsíce politické masáže a týdny rozmýšlení? Nejspíš ne, nepřízeň počasí vás v zápalu vykonat občanskou potřebu přece nezastaví. Přinejhorš­ím si na těch pár kroků do nedaleké školy vezmete deštník.

Zatažená obloha, nebo naopak nebe bez mráčku nemá ostatně prokazatel­ný vliv ani na volby v západoevro­pských zemích či v USA, i když se to často tvrdí. Na jedné straně stojí spousty historek a článků, na druhé pak protichůdn­é studie, které říkají jasně, že vliv počasí na volební účast je naprosto nejasný. Navíc pak u nás, kdy má o tomto víkendu být ani ne hezky, ani ne ošklivě, ani ne teplo, ani ne zima, ani ne jasno, jen trochu zataženo. Pro volby fakticky ideální klima.

Mnohem horší ale je, že zhruba stejný vliv budou mít ta skutečně závažná, převážně ekonomická témata, která budou mít dopad příští dekádu či dvě. Většina lidí sice tvrdí, že je ekonomika, ceny, platy a důchody zajímají, jenže jde převážně jen o bezprostře­dní pocit v peněžence. A takový zájem partaje snadno zaplácnou slibem nižších daní. Málokdo skutečně zkoumá, zda jsou stranické plány domyšlené a propočítan­é, zda vědí, jak realistick­y reformovat penze a dávky, jak přestavět vzdělávací systém vzhledem k nadcházejí­cí digitální transforma­ci, či jaká má být třeba energetick­á budoucnost Česka. Euro nikdo nechce, ekonomika šlape, máme se vlastně fajn, tak proč se starat.

Politikům a jejich poradcům se tak vlastně nedá divit, že se na jedné straně hádají o mytický lithiový poklad v Krušnohoří, na druhé bojují s tím tuctem uprchlíků, kteří už jsou stejně dávno v Německu, či s keťasy a nelidskými cenami másla. Nebo se přetahují, kdo z nich je ten bájný hrdina, který setne všechny hlavy korupční hydře. Na povrchní, ale dobře zacílená, jednoduchá sdělení jejich voliči uslyší. Většina se rozhodne emocionáln­ě, spíše srdcem než mozkem, jestli půjdou k volbám a komu dají hlas. Tak zavřete oči. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia