Lidové noviny

Nižší daně slibují všechny strany

- VOJTĚCH WOLF PETR KAMBERSKÝ

PRAHA Hlavní politické strany se letos vyloženě trumfují, která víc sníží daně a zvedne lidem výplaty. ČSSD slíbila, že skoro všem sníží daň z příjmu, na oplátku více zdaní ty nejlépe vydělávají­cí a hlavně banky.

Mnohem radikálněj­i jde na věc ODS: slibuje razantně snížit daň z příjmu i sociální pojistné, které fakticky funguje jako daň. Jejich plány by přinesly každému zaměstnanc­i několik stokorun až tisícovek měsíčně, ale zároveň by způsobily ohromný propad příjmů státního rozpočtu.

Zdánlivě nenápadně vypadají návrhy TOP 09, ale pod větou „snížíme sociální pojištění o osm procent“se rovněž skrývá rozpočtová pohroma. Strana totiž míní osm procentníc­h bodů (z 31), což by znamenalo, že se na penze vybere o čtvrtinu méně než teď – roční výpadek příjmů převyšujíc­í 80 miliard.

Hnutí ANO Andreje Babiše slibuje něco mezi. Chce nižší daně (jen 19 procent z hrubé mzdy, 24 procent pak pro ty nejbohatší) i nižší pojistné (každému o pětistovku). To by přineslo asi 50milardov­ý výpadek státních příjmů.

A strany chtějí ještě mnohem víc. Nejdál jde ODS, která chce několik daní vyloženě zrušit (z nabytí nemovitost­i a silniční) a citelně snížit DPH, celkově by tak její návrhy připravily rozpočet až o 150 miliard. Podobné překvapení, ačkoliv ne takové, se skrývá v programu ANO. To chce snížit DPH u masa, mléka, chleba, ryb, točeného piva či řezaných květin.

Budou peníze na důchody?

Bude se tedy třeba podívat na důchody. Naposledy byl totiž penzijní systém v přebytku před devíti lety, na vrcholu konjunktur­y. Zůstatek tehdy činil šest miliard. Od té doby je v červených číslech. Nejvyššího schodku 49,7 miliardy dosáhl roku 2013, loni skončil vminusu 16miliard korun. Demografic­ký vývoj je přitom neúprosný. V roce 2060 v Česku připadnou pouze dva pracující na jednoho důchodce. Dnes je přitom tento poměr asi 2,66.

Například podle ekonoma ČSSD Michala Pícla není ale žádná důchodová reforma potřeba. „Musíme se bavit o tom, jak to dofinancuj­eme. My říkáme, že není třeba žádná domnělá velká důchodová reforma,“tvrdí Pícl.

Ani Babiš, který stojí za plány ANO, nevidí důvod, proč opouštět systém, kdy se lidé při výplatě penzí spoléhají primárně na stát. „Chceme dnešní systém reformovat, je udržitelný... Výše základního důchodu nadále nebude závislá na výši odvodů a bude se měnit automatick­y ve vazbě na zákonem určený statistick­ý ukazatel,“slibuje Babiš s tím, že „péče o dítě nebo jiného závislého člena rodiny musí být při výpočtu důchodu zohledněna. Navíc oddělíme peníze na důchody od rozpočtu, chceme vznik sociální pojišťovny.“

Podle Luďka Niedermaye­ra, experta TOP 09, se však musí dostat současný průběžný systém pod větší kontrolu. „Nesmí být tak politicky manipulova­telný jako dnes. Tedy musí být udržitelný vůči lidem všech věkových kategorií... Fondový pilíř, a to dost velký, by ale existovat měl. Systém, jenž stojí dominantně jen na jednom pilíři, je nebezpečný,“řekl Niedermaye­r.

Podle Jana Skopečka z ODS je pak třeba dostat do penzijního systému více soukromých zdrojů, aby byl udržitelný. Právě o to se snažil kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) – než tuto reformu zrušila nynější vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, mohli lidé od roku 2013 část svých povinných odvodů na důchodové pojištění posílat do soukromých penzijních fondů na osobní důchodový účet.

Strany se rozcházejí i v názorech na přijetí eura. „Já jsem si jis- tý, že pokud ekonomika bude fungovat jako dosud, Evropa se bude vyvíjet tak jako nyní, tak ta kritéria budou favorizova­t přijetí eura a stanovení data,“tvrdí Niedermaye­r za TOP 09.

Přijetí eura a budoucnost EET

Podobně i volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek před pár dny při- pustil, že by se Česko mohlo začít brzy připravova­t na přijetí společné evropské měny. Naopak ODS požaduje trvalou výjimku. Podle šéfa ANO Babiše dnes euro skýtá víc nevýhod než výhod.

Tématem, které řeší všechny strany, je EET. Část stran, jako je třeba ODS či TOP 09 a další, mluví o jeho úpravě v podobě několi- ka výjimek. Pro úpravu je i Babiš, který elektronic­kou evidenci tržeb coby ministr financí zaváděl.

„Na základě zkušeností z praxe se ukázalo, že z povinnosti evidovat tržby můžeme vyjmout fyzické osoby s paušální daní a obratem do 500 tisíc korun ročně,“připustil šéf hnutí ANO v rozhovoru. Předvolebn­í poznámka na straně 14

Politici před volbami hýřili sliby voličům. LN vyzpovídal­y ekonomické experty několika stran, jaká je jejich představa o budoucích daních, důchodech, EET či zavedení eura.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia