Lidové noviny

Kanoistka století končí kariéru

Slalomářka Štěpánka Hilgertová už bude závodit jen s amatéry, dvojnásobn­á olympijská vítězka přijala práci v ČNB

-

PRAHA Dvojnásobn­á olympijská vítězka ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová končí v 49 letech profesioná­lní kariéru. Na konci října jí vyprší pracovní poměr v Dukle a dál se chce závodům věnovat jen na amatérské úrovni. Uvedla to v rozhovoru pro web Českého olympijské­ho výboru.

Od listopadu začne Hilgertová, vítězka ankety Kanoistka století, pracovat v České národní bance v odboru vzdělávací­ch a společensk­ých akcí. Trénovat bude jako amatérka. „Přesto bych to nechtěla prezentova­t jako konec kariéry, i když to z určitého úhlu pohledu asi konec kariéry je,“řekla serveru Czechteam.info.

Jestli bude na jaře závodit, za- tím sama neví. „Za půl roku uvidíme. Záležet bude na tom, jestli budu mít mezi brankami dobrý pocit a v hlavě chuť postavit se na start, a pak prostě do závodů nastoupím,“řekla. Pokud se chuť nedostaví, závodit nebude. „Třeba jsem svůj poslední ‚rozlučkový‘ závod jela už letos,“doplnila s úsměvem úspěšná kajakářka.

Na rozdíl od předchozíc­h let neabsolvuj­e tradiční únorové soustředěn­í v teple. „Jsem na zimu zvyklá. Pokud přes zimu nebudu jezdit až tak kvalitně, což tedy zcela určitě nebudu, tak to nehodlám lámat přes koleno a trápit se. Buď to doženu na jaře, nebo zhodnotím, že to nepůjde,“uvedla.

Neplánuje ani trávit tolik času v posilovně. „Bude to takový experiment, jak málo tréninku může, nebo nemůže stačit. Nechám to přirozeně plynout a nějak to dopadne,“uvedla.

Před sebou má hlavně nástup do práce. „Jde o organizová­ní seminářů od odborných školení přes kulturu až po sport, který bych tam tak trochu měla přinést já, ať už pro zaměstnanc­e, nebo i jejich rodiny s dětmi a podobně,“přiblížila.

Nabídku získala díky programu Českého olympijské­ho výboru Duální kariéra, který pomáhá sportovcům začlenit se po skončení kariéry do běžného života. Hovořila už s několika budoucími kolegy. „Říkali, že budou trpěliví a že si myslí, že to bude fajn. Budu jim prostě věřit. Je to záležitost, o které přemýšlím skoro rok, takže to není úplně novinka. Měla jsem čas si to v sobě srovnat a rozhodnout se. Usoudila jsem, že takhle to bude pro mě lepší,“řekla.

Hilgertová startovala na šesti olympijský­ch hrách od Barcelony 1992 po Londýn 2012. Zlaté medaile získala v roce 1996 v Atlantě a o čtyři roky později v Sydney. Ve sbírce má také dva individuál­ní tituly z mistrovstv­í světa a Evropy. Letos na jaře se v kvalifikač­ních závodech neprobojov­ala do reprezenta­čního týmu pro vrcholné akce, ale jako náhradnice závodila na mistrovstv­í Evropy, kde vypadla v kvalifikac­i. čtk

 ?? Štěpánka Hilgertová FOTO ČTK ??
Štěpánka Hilgertová FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia