Lidové noviny

Vysoká hra Tomia Okamury

-

měli prosadit, že v těchto regionech bude SPO kandidovat sama – z důvodu, že v krajských volbách 2012 zde uspěla. Právě to byl krok, který měl Okamuru rozčílit a do projektu koalice SPD a SPO vrazit klín. Nyní se obě strany snaží vztah vylepšit. Základní komunikačn­í linka podle informací LNvede mezi prezidento­vým poradcem Nejedlým a podnikatel­em Tomášem Hrdličkou, který má velmi blízko k místopředs­edovi a druhému muži SPD Radimu Fialovi.

Hrad nyní potřebuje, aby Okamura nekandidov­al na prezidenta. Konkuroval­i by si. Okamura si zase přeje, aby jej hlava státu respektova­la při vládních vyjednáván­ích.

Zemanova povolební rétorika je k Okamurovi přívětivá. Prezident šéfa SPD označil spolu s Andrejem Babišem a lídrem Pirátů Ivanem Bartošem za výraznou osobnost. „Už před volbami jsem odmítl tu nálepku extremisti­cké strany. Pro mě jako pozorovate­le politické scény je hlavním slibem přímá volba starostů, primátorů, hejtmanů, referenda jak místní, tak celostátní,“komentoval Zeman v neděli pro web Blesk.cz.

S Babišem, nebo proti němu?

Okamura má na podání kandidatur­y čas do 7. listopadu. Zatím mlží a Zemana drží v šachu. „Osobní názor prezentova­t nebudu. Vím, že tu je určitý termín, naše orgány teprve zaujmou stanovisko,“uvedl lídr SPD v pondělí pro Český rozhlas.

Okamurova SPD má však „luxusní“pozici i ve vztahu k vyjednáván­í o vládě. Babiš sice odmítá, že by s SPD a KSČM hodlal vytvořit vládu, ve které by byli zastoupeni ministři těchto stran. Na druhou stranu s hnutím ANO nikdo nechce jít do koalice, ve které by byl obviněný Andrej Babiš či Jaroslav Faltýnek (druhý jmenovaný nicméně vládní ambice nemá).

Nelze tak vyloučit vznik menšinové vlády, přestože si ji Babiš v tuto chvíli nepřeje a preferuje standardní koaliční vládu. V případě jednobarev­né vlády ANO by SPD mohla poskytnout tichou podporu – samozřejmě výměnou za některé programové ústupky. Jediným bodem, se kterým by podle informací LN hnutí vůbec nesouhlasi­lo, je zákaz islámu.

Okamura ale může rozehrát opačnou hru, tedy proti Babišovi. Koalice antibabišo­vských stran – ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09, STAN, ODS a zřejmě i Piráti – má nyní k dispozici pouze 85 párů rukou ve sněmovně. Okamura by mohl přihodit dalších 22, čímž by tento pakt získal nadpolovič­ní většinu hlasů. Hodily by se takzvaně k ovládnutí dolní komory. Stále totiž vládne kabinet premiéra Bohuslava Sobotky, který může podat demisi teprve po ustavující schůzi sněmovny. Na ní poslanci budou volit její vedení a zřizovat sněmovní výbory.

Jedním z nich je i mandátový a imunitní výbor, který jedná o zbavení imunity a vydání poslanců k trestnímu stíhání. Lze předpoklád­at, že policie znovu požádá o vydání Babiše a Jaroslava Faltýnka kvůli kauze Čapí hnízdo. Okamurovy hlasy mohou přispět k zisku nadpolovič­ní většiny. Babišovi soupeři by tím ve Sněmovně získali i protiváhu vůči případné menšinové vládě v demisi.

„Už před volbami jsem

odmítl tu nálepku extremisti­cké strany.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia