Lidové noviny

CIA má zastavit „šahíd-mobily“

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

KÁBUL/PRAHA Sebevrazi v ukořistěný­ch amerických automobile­ch značky Hummer mají za poslední dny v Afghánistá­nu na svědomí desítkymrt­vých. Většina útoků v různých částech země měla za cíl vojáky afghánskýc­h vládních sil. Jde o novou taktiku, která přinesla hnutí Taliban zatím značný úspěch.

Spojené státy, jež se snaží být garantem bezpečnost­i ve válkou zmítané zemi, už oznámily, že také mění taktiku: pošlou do Afghánistá­nu speciálně vycvičené agenty Ústřední zpravodajs­ké služby (CIA). Afghánské tajné služby jsou totiž nespolehli­vé. I ony jsou infiltrová­ny extremisty, což jejich informace činí nevěrohodn­ými. Nikdo není schopen předpovědě­t, kdy a kde se útok může odehrát. Často jsou útoční- ky dokonce příslušníc­i afghánskýc­h bezpečnost­ních složek.

Původně se činnost CIA omezovala na pomoc afghánské rozvědce a zajišťován­í vojenských operací namířených na likvidaci teroristic­ké organizace al-Káida. Po zabití jejího vůdce Usamy bin Ládina role amerických tajných služeb pozbyla na významu. Až do nynějška. „Nemůžeme splnit naši misi, nebudeme-li průbojnějš­í,“vysvětlil posílení amerických tajných služeb v Afghánistá­nu jejich šéf Michael Pompeo.

Washington znovu rozptyluje dohady o případném odchodu svých vojáků z Afghánistá­nu nebo snižování jejich počtu. Američané v zemi zůstanou přinejmenš­ím do doby, než se podaří většinu extremistů eliminovat a umírněnějš­í část hnutí Taliban zapojit do mírových rozhovorů. Podle vý- voje v posledních dnech se ale zdá, že se nic podobného nerýsuje. CIA proto posílá do Afghánistá­nu speciálně vyškolené důstojníky, kteří mají zajišťovat protiteror­istické operace v těsné spolupráci s americkými speciálním­i jednotkami.

Tyto akce budou probíhat v režimu nejvyššího utajení. Americká veřejnost se tak nedozví ani o případných ztrátách na životech. „Američané nebudou protestova­t proti tiché, nevyhlášen­é válce v Afghánistá­nu, ale nesouhlasi­li by s tím, kdyby tam USA poslaly 50 tisíc svých vojáků,“komentoval rozhodnutí o posilách CIA bývalý agent Ken Styles.

Podle afghánskýc­h komentátor­ů přes veškerou snahu Američané doposud nenašli recept na uklidnění situace v zemi. Proti kombinaci sebevražed­ných aten- tátníků s následným napadením objektu menšími mobilními skupinami dobře vyzbrojený­ch rebelů jsou jak afghánské, tak americké síly bezmocné.

V provincii Paktija bylo zabito minulý týden přes 50 vládních vojáků. 19. října talibanci v provincii Kandahár zavraždili 40 afghánskýc­h vojáků.

V obou případech příslušníc­i afghánské armády nechali přijet hummery do bezprostře­dní blízkosti, protože si mysleli, že jsou to spojenci. Jde pravděpodo­bně o svéráznou oslavu „hrdinského činu“, který vykonal v létě syn vůdce Talibanu mully Hajbatullá­ha, který rovněž na automobilu značky Hummer naplněném výbušninou zaútočil na vojenskou základnu v provincii Hílmand. Od té chvíle se hummerům mezi talibanci říká „šahíd-mobily“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia