Lidové noviny

Objednal si slovenský exministr vraždu?

- BRATISLAVA

Slovenská policie včera zadržela bývalého spolumajit­ele soukromé televize Markíza a exministra hospodářst­ví Pavola Ruska. Podezírá ho, že si před 20 lety v podsvětí objednal vraždu své společnice ve firmě Sylvie Volzové. Napsal to slovenský list Sme, policie tyto informace později nepřímo potvrdila. Vražda se nakonec neuskutečn­ila, Volzová nyní žije v Německu.

Podle listu policie zahájila vyšetřován­í na základě oznámení Mikuláše Černáka, jenž byl dříve označován za jednoho z čelných představit­elů mafie na Slovensku a který si v současnost­i odpykává doživotí za různé jiné vraždy.

Slovenská policie na sociální síti uvedla, že vyšetřovat­el jejího elitního útvaru NAKA včera obvinil v souvislost­i s vyšetřován­ím přípravy vraždy čtyři osoby a že příslušník­y NAKA byla zadržena obviněná osoba Pavol R. Podle listu Sme jsou mezi obviněnými také Černák a další známé postavy slovenskéh­o podsvětí.

Černák podle listu uvedl, že se na něj Rusko před 20 lety obrátil s požadavkem na likvidaci Volzové, s níž měl v Markíze spory. Rusko prý nabídl odměnu 20 milionů tehdejších slovenskýc­h korun a složil zálohu půl milionu.

Rusko, který byl v letech 2003 až 2005 ministrem hospodářst­ví, s Volzovou v minulosti stejným dílem spoluvlast­nil společnost, jež provozoval­a Markízu. Tu pak ovládla mediální skupina CME.

Únos Volzové, donucení k převedení podílu a její následnou likvidaci podle listu překazilo zatčení Černáka v roce 1997. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia