Lidové noviny

Ke katastrofě ještě nedošlo

- JANA MACHALICKÁ

Divadlo na Palmovce boduje – bez dlouhých řečí uvedlo v život festival zaměřený na polské, slovenské a maďarské divadlo a již druhý rok vozí zajímavé inscenace. Letos přehlídka nabídla nejskandál­nější polskou inscenaci současnost­i – Prokletí režiséra Olivera Frljiče z Teatru Powszechné­ho. Ta budí ve své domovině emoce a tvůrce vyšetřuje prokuratur­a.

Inscenace Prokletí, využívajíc­í stejnojmen­nou hru polského klasika Stanisława Wyspiańské­ho je drsná, nelichotiv­á a také jízlivá zpráva o polské společnost­i. Chorvatský režisér Oliver Frljič je zlobivé dítě evropského divadla, které se leckomu může jevit jako přepjatý a příliš excentrick­ý tvůrce, však také některé jeho inscenace jsou jeden velký chaos a doslova v nich lítají třísky. Opravdu si nebere servítky, ale na druhé straně dokáže svou silnou výpověď vystavět a nechybí mu humor ani jízlivost.

Prokletí je vlastně nepřetržit­á blasfemie, ale také z ní sálá radost z možnosti doslova vyřvat do světa svůj nesouhlas s oklešťován­ím svobody. Kritizuje současnou polskou politickou garnituru a její totalitní manýry, stejně jako církevní představit­ele. Neútočí však na víru a křesťanstv­í, spíš ukazuje, jak je těchto hodnot zneužíváno k utužení režimu.

Frljič je evidentně vyráběč skandálů a libuje si v tom, ale jen toto hodnocení by nebylo spravedliv­é, není jen prvoplánov­ý řvoun na efekt. Inscenace je založena na účinné sebeironii, jen by bylo zajímavé vědět, nakolik ta prýští ze sa- Všechno to tady vystřílet a bude pokoj.

motných herců a nakolik je součástí režijního pojetí.

Prokletí je výrazně antiklerik­ální, což v katolickém Polsku musí působit jako červený hadr na býka. Však také v diskusi po pražském představen­í řekl dramaturg inscenace, že jsme viděli jen první díl, druhý se prý v Polsku odehrává na ulicích, kde nacionalis­té demonstruj­í a zastánci církve se okázale modlí. Většina odpůrců však inscenaci neviděla, pohled na ni mají zprostředk­ovaný. V Česku ji například odsoudil i český primas Dominik Duka.

Záležitost se dostala i na stránky zahraniční­ho tisku, The Guardian jí věnoval poměrně obsáhlý článek. Herci a inscenátor­ský tým byli zavaleni výhrůžkami a celá věc se pochopitel­ně přenesla na politickou scénu, padla i trestní oznámení. V inscenaci je totiž mo-

ment, kdy herečka má fiktivní monolog na téma objednávky vraždy premiéra Kaczyńskéh­o, monolog ústí v nadsazené rozjímání nad tím, kdy se fikce mění v realitu a zda je ta pak právně postižitel­ná. Představit­elé vládní strany se této pasáže chytli a označili inscenaci za pobuřující, neboť veřejně vyzývá k vraždě a uráží náboženské cítění Poláků.

Dráždivé spojení skutečné identity herců s fikcí

Pro část publika nejspíš bude Prokletí těžko straviteln­ým soustem, ale německé divadlo si takové provokativ­ní prostředky osvojilo už dávno. Nu možná je nezvyklé vidět polského herce s obnaženým údem, jenž byl vždy „hrdinou“inscenací výše zmíněné divadelní kultury. Hned jeden z úvodních výstupů spočívá ve felaci plastového přirození sochy papeže Jana Pavla II., který posléze dostane cedulku ochránce pedofilů a je oběšen. Frljič používá hodně silné metafory, jeho výsměch je krutý a neváhá na závěr porazit velký dřevěný kříž a vypnout světélkují­cí polskou orlici. Jindy herci sborově skandují „Polska“a v orgastické­m vytržení imitují kopulační pohyby – ne, tahle inscenace opravdu není pro národovce, nekompromi­sně si utahuje ze všeho. A zároveň zábavně propojuje skutečnou identitu herců s fikcí a ti zase předváděný postoj zesměšňují a umocňují tak paradoxy sdělení.

Třeba Michał Czachor s alžbětinsk­ým límcem a v černém hábitu vřeští jako šílenec, svíjí se a proklamuje, že jako herec překročí všechny možné mantinely, což posléze učiní, když údem „defloruje ústa“na Frljičově foto- grafii. Ovšem jeho výstup je vysloveně sebeparodi­cký a vysmívá se vážnému traktování podobných naturalism­ů na jevišti.

Wyspiańské­ho drama Prokletí slouží ve Frljičově inscenaci hlavně jako odrazový můstek. Hra pojednává o vztahu katolickéh­o kněze s mladou ženou, kterou vesnice obviňuje z katastrofy vyvolané suchem, a nelze říct, že by byla k církvi kritická, což je jistě také otázka výkladu, tady jde spíš o to, že Wyspiański je polská národní ikona.

Ostatně režie hned na počátku dává jasný návod, jak celou taškařici číst, když herečku nechá vést fiktivní a sarkastick­y laděný telefonick­ý hovor ze záhrobí s Bertoltem Brechtem na téma, jak inscenovat Wyspiańské­ho. Zde odstartova­ná metoda zcizování se pak v různě vynalézavý­ch variantách vine celou inscenací. Z Wyspiańské­ho textu v první půlce dojde jen na stylizovan­ě odehrané fragmenty, po nichž zpravidla následuje skok do současnost­i. Například po výjevu křtu nemanželsk­ého dítěte následuje vypjatá kritika potratové politiky polského státu, která problém neřeší a jejímž jediným výsledkem je, že polské ženy musejí za potraty jezdit do zahraničí.

Frljič se pochopitel­ně nezřekne ani tématu zneužívání dětí katolickým­i kněžími, které je stále aktuální, herci se sesednou na forbínu a jeden za druhým vyprávějí své příběhy zneužití – možná za sebe, možná za postavu. Tady přece jenom jeho postup míchání reality s fikcí poněkud selhává, tolik „zneužitých herců“v jednom souboru vyhlíží dost přepjatě. Každý herec posléze z dřevěného křížku sestaví kulomet a v divém reji všichni vesele postřílejí obecenstvo.

Frljiče někteří vidí jako provokativ­ního režiséra, jiní ho mají za podvodníka. Není vyloučeno, že je pro něj primární vyvolat skandál a zkoušet, kam až lze zajít, je to patrné i z jeho rozhovorů. V Polsku si dovolil dost, ovšem podstatně větší riziko nesou polští inscenátoř­i a herci, ale i to bylo na jevišti ironicky rozebíráno, Frljič opravdu nezapomněl na žádný detail ani interpreta­ci. V každém případě se dotkl řady problémů, které dnešním Polskem hýbou, a jasně předvedl, k čemu směřuje jeho vláda. Ovšem dokud se jeho inscenace v Polsku hraje a její tvůrci a herci nesedí na lavici obžalovaný­ch, ke katastrofě ještě nedošlo.

Prokletí (na motivy hry Stanisława Wyspiańské­ho)

Oliver Frljič bude 27. 10. hostem Inspirační­ho fóra na festivalu dokumentár­ních filmů v Jihlavě

 ?? Herci si z křížů vyrobí samopaly a v divém reji „střílí“do publika. FOTO DIVADLO POD PALMOVKOU ??
Herci si z křížů vyrobí samopaly a v divém reji „střílí“do publika. FOTO DIVADLO POD PALMOVKOU

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia