Lidové noviny

Zatvrzelé nevěsty

ANO by rádo koalici rychle, ale nejspíš to potrvá

-

Stejně jako fotbalu každý z nás rozumí i politice. Takže každý z nás sestavuje koalice, proč ne, tak to má být. ANO hledá partnera a zároveň musí počítat s prezidents­kou kartou. To znamená, že Andrej Babiš chce dostat co nejrychlej­i pověření k prvnímu pokusu. Na prezidenta totiž může tlačit jen do 7. listopadu, kdy je poslední den, kdy by mohl z rukávu vylovit prezidents­kého kandidáta Stropnické­ho (to je dostatečně silná figura, která by mohla Zemana oslabit). Po tomto datu ztrácí na prezidenta páku, proto spěchá.

Druhá nejsilnějš­í ODS by s Babišem ústy svého předsedy do společné koalice nikdy nešla, na druhé straně jsou tu ale takoví straníci, kteří by koalici považovali za dobrou příležitos­t. Václav Klaus junior se tím nijak netají. Profesor Fiala bude navíc pod tlakem, jenž časem vyplyne z požadavku voličů i části elit na demokratic­kou vládu, přičemž nabídky pro občanské demokraty mohou být velmi vysoké.

Koalice s Piráty sice dává poslanecko­u stovku, ale velice zřetelně Babišovi nekonvenuj­e. Piráti též říkají, že s ANO spolupraco­vat nechtějí. Jen s pytlem 22 blech téhle strany Babiš vládu též nesestaví a další strana znamená komplikace navíc.

Okamurova SPD sice jednání s ANO nevylučuje, avšak Andrej Babiš tuhle koalici odmítá. Za prvé by mu velmi pokazila pověst v zahraničí (už tak dost pošramocen­ou) a za druhé by si k nevypočita­telnému xenofobovi Okamurovi musel přibrat ještě někoho dalšího a to by bylo velmi složité, demokratic­ké strany se zde špinit nechtějí.

I komunisté jsou málo pravděpodo­bní, protože připadají v úvahu leda tak společně s okamurovci, jenže to by pak byla koalice z pekla, již by možná odmítali i někteří členové ANO, nehledě k faktu, že předseda Babiš ji vylučuje též.

K sociálním demokratům je předseda ANO vstřícnějš­í, pokračován­í stávající koalice mu doporučuje i prezident. Jenže oranžoví si musejí udělat po surovém výprasku jasno, co vlastně chtějí. Jestli hledat nový program a tváře v opozici, nebo obhajovat desítky teplých míst pro straníky na ministerst­vech a v orgánech státních firem. A pro stranu ve finanční tísni, jako je ČSSD, to věru není snadná volba. Lidovci jsou de facto vždy připravení ke všemu, což též neznamená, že se s nimi nabízí snadná dohoda. Starostové i TOP 09 se nikam nehrnou a navíc na nich nebude nikdo „klečet“.

Zkušenost nám velí věřit v dohodu. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia