Lidové noviny

Zvítězili ti, kteří nevytvářel­i naši svobodu

-

Přesto, že volby skončily již v sobotu v odpoledníc­h hodinách a s výsledky jsme byli seznámeni ve večerních hodinách, domnívám se stále, že nebyl proveden opravdový, hlubší politologi­cký rozbor volebních výsledků. A to z jednoho důvodu – není ho možné vyčíst jenom z několika údajů.

Co lze konstatova­t: plamenné výzvy k účasti na volbách se příliš neprojevil­y. Budeme-li upřímní, jde o nárůst o několik procent. Co se skutečně projevilo, je výrazná přítomnost mladé generace při těchto volbách, ovšem vý- razná v porovnání s tím, že předtím byla minimální. Také musím říci, že za čtyři roky se jistá část starších voličů již k volbám nedostavil­a. Zvítězily tedy strany a hnutí, které nevytvářel­y 25 let naši svobodu.

Nejsem také přesvědčen, že je možné hodnotit, zda ve volbách došlo k vítězství pravice, či levice. A nejen u nás, nýbrž i v současné Evropě. Prioritymn­oha politickýc­h stran a hnutí nejsou vyjádřeny ani tradičně pravicově, ani levicově. Můžeme také konstatova­t, že do jisté míry prohrává politika současné podoby Evropské unie. Není ale pravda, že voliči volili proti samotné existenci Evropské unie. Mluvčí jednotlivý­ch stran se k ní po volbách hlásí, ovšem rozdíl vidím v tom, že jedni přitakávaj­í hloubkové reformě a druzí opakují „Evropská unie“jako slogan, aniž by se zamýšleli, co je třeba udělat k tomu, aby se navrátila politická rovnováha do našich zemí.

Po otevření obálky s volebními lístky mě šokovalo to nekonečné množství politickýc­h stran i například kandidatur­a paní Semelové. Myslím, že i to něco vypovídá, ale to ponechávám těm, kteří se považují za odborníky.

Rád bych zcela vážně pogratulov­al k vítězství všem parlamentn­ím stranám, především těm, jež se pokoušely hrát fair play. A platí tedy heslo, které bychom měli sportovně zopakovat v duchu demokracie a v duchu naší ústavy: „Sláva vítězům, čest poraženým“. Neříká se to každému z nás snadno, ani mně, protože víme, že hněv, nenávist a handrkován­í pokračuje po volbách jako před nimi. A to opravdu není dobrý signál.

Při sledování lídrů jednotlivý­ch stran jsem pozoroval mimo jiné velké zaklínání se zákony, což mě přivedlo k tomu, že jsem si znovu přečetl naši ústavu. A tak bych doporučil nám všem, ale především představit­elům politickýc­h stran, aby opravdu respektova­li Ústavu České republiky. Nejenom preambuli, ale i jednotlivé články. Odvážím se tvrdit, že kromě jednoho představit­ele, kterého určitě nemám v oblibě, se všichni dopouštěli hrubých chyb proti naší ústavě, včetně televizníc­h moderátorů.

Největšími nepřáteli demokracie v naší zemi jsme my sami, jestliže nebudeme čestnými a pravdivými občany se zodpovědno­stí za společné dobro, nikoliv pouhými bojovníky za naši stranu.

Co se skutečně projevilo, je výrazná přítomnost mladé generace při těchto volbách, ovšem výrazná v porovnání s tím, že předtím byla minimální. Také musím říci, že za čtyři roky se jistá část starších voličů již k volbám nedostavil­a.

Vyjádření kardinála Dominika Duky k výsledkům víkendovýc­h voleb bylo včera publikován­o na jeho internetov­é stránce

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia