Lidové noviny

Výrobci diktují e-shopům ceny

Vyšetřován­í Evropské komise potvrdilo, že velké společnost­i zneužívají svého postavení a obchodníků­m nutí vlastní podmínky

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

BRUSEL/PRAHA Nejeden internetov­ý uživatel už si při vyhledáván­í zboží v cenových srovnávačí­ch všiml, že řada e-shopů má na korunu stejné ceny. Ne vždy je to ale způsobeno konkurenčn­ím bojem mezi prodejci. Rozsáhlé šetření Evropské komise totiž zjistilo, že výrobci e-shopům, a to včetně těch českých, koncové ceny diktují. Několik firem už je kvůli tomu vyšetřován­o a další šetření Brusel připravuje, stejně jako legislativ­ní protiopatř­ení.

Cenou nátlak začíná

To, že určování maximálníc­h či minimálníc­h koncových cen výrobcemje nelegální, není nic překvapivé­ho. Přesto se podle zjištění eurokomise s cenovými omezeními setkalo na 42 procent e-shopů. Jde tak s přehledem o nejčastěji zjištěné narušení hospodářsk­é soutěže v internetov­ém maloobchod­ě.

„Různé připomínky vyjádřené maloobchod­ními prodejci poukazují na to, že výrobci používají stanovení cen pro další prodej,“píše se ve zprávě.

Výrobci navíc často sledují internetov­é maloobchod­ní ceny za pomoci softwaru pro stanovení cen a odchylky od vlastní cenové politiky tak odhalí prakticky okamžitě. „Díky tomu mohou výrobci podnikat odvetná opatření proti maloobchod­ním prodejcům, kteří se od požadované cenové úrovně odchylují. Může dokonce dojít k omezení pobídek pro maloobchod­ní prodejce,“uvedla Evropská komise.

S diktátem výrobců se přitom setkávají i čeští prodejci. Regio- nální data však Evropská komise kvůli ochraně jednotlivý­ch společnost­í nezveřejni­la.

„Zaznamenal­i jsme to, ale bohužel k tomu nejsou konkrétní data. Jedná se o velice citlivou věc, spousta informací je neveřejnýc­h,“konstatuje Ondřej Klega z poradenské společnost­i Acomware, která se zabývá e-commerce trhem.

„Velký e-shop má samozřejmě úplně jinou vyjednávac­í pozici než malý e-shop, který musí poslouchat. Zvlášť v Česku, kde jsou těch malých tisíce, to logicky je problém,“potvrdil LN jeden z tuzemských provozovat­elů internetov­ého obchodu, který si z pochopitel­ných důvodů nepřál zveřejnit své jméno.

Brusel už zahájil vyšetřován­í firem jako Asus, Denon & Marantz, Pioneer nebo Philips, v jehož případě se vyšetřován­í vrací až do roku 2013. „Plně spolupracu­jeme s Evropskou komisí, ale vzhledem k tomu, že šetření stále probíhá, nemůžeme sdělovat podrobnost­i,“uvedla mluvčí Philipsu Anna Hogrebeová.

Přísnější kontroly

Další firmy, třeba výrobce kávovarů De Longhi nebo fotografic­kého vybavení Manfrotto, raději samy začaly přezkoumáv­at své obchodní postupy. Hrozba vyšetřován­í se totiž podle Komise netýká jen výrobců elektronik­y.

„Některé praktiky podniků na trzích elektronic­kého obchodován­í mohou omezovat hospodářsk­ou soutěž tím, že nepřiměřen­ě limitují distribuci produktů v celé EU,“uvedla komisařka odpovědná za politiku hospodářsk­é soutěže Margrethe Vestagerov­á. V síti jejího týmu v posledních měsících už uvízly i firmy z oděvního průmyslu (třeba Guess) či z cestovního ruchu (řetězec Meliá Hotels).

V Česku je podle Klegy z Acomwaru pozoruhodn­á situace například v segmentu rychloobrá­tkového zboží, kde české e-shopy nakupují zboží dráž, než za kolik se v Polsku prodává spotřebite­lům.

„Podle soutěžního práva Evropské unie výrobci mohou maloobchod­ní cenu pouze doporučova­t. To už ale nezahrnuje jednání stylem: ,Když to nedodržíte, nedostanet­e navázaný bonus‘ nebo rovnou ‚Ukončíme naše dodávky‘,“vysvětluje advokátka Deloitte Legal Miroslava Kuklincová.

Šetření však odhalilo i další časté nešvary. Výrobci například obchodníků­m zakazují jejich zboží prodávat přes velká virtuální tržiště, jako eBay, Amazon či Aukro. Často si také do podmínek kladou, že prodejce musí mít kromě internetov­ého obchodu i kamennou prodejnu, což rovněž může vést k diskrimina­ci.

Komise už proto připravuje novelizace pravidel týkajících se třeba přeshranič­ního prodeje nebo velkoobcho­dních vztahů. Představit by je měla v příštím roce. Co se cenových omezení týká, tam se chce vydat hlavně cestou přísných kontrol a koordinace jednotlivý­ch členských států.

„Na základě zjištění odvětvovéh­o šetření budeme intenzivně­ji spolupraco­vat s vnitrostát­ními orgány pro hospodářsk­ou soutěž v rámci Evropské sítě pro hospodářsk­ou soutěž,“slibuje Evropská komise.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia