Lidové noviny

Frankfurt chce být příští City

- VOJTĚCH WOLF

FRANKFURT/PRAHA Pozice Londýna coby světového finančního centra je po hlasování o odchodu Britů z Evropské unie více než vratká. Zatímco v londýnském City opatrně odhadují budoucí ztráty způsobené brexitem, pozici finančního středu světa se chystají obsadit jiné evropské metropole.

Vítěz se už ale rýsuje. Městem, do kterého finanční domy přestěhují z Londýna nejvíc bankéřů, bude nejspíš Frankfurt nad Mohanem. Ostatně největší město spolkové země Hesensko, ve kterém dnes sídlí Evropská centrální banka či německá centrální banka Bundesbank, se už na nával finančníků náležitě připravuje.

Frankfurts­ké mrakodrapy

Podle webu Skyline Atlas, který sleduje výstavbu ve Frankfurtu, ve městě aktuálně vyrůstá 19 výškových budov a s dalšími 26 mrakodrapy se počítá do budoucna. Případné obavy developerů, že by budovy neobsadili, vyvrací zá- jem globálních finančních hráčů. Úmysl přesunout část zaměstnanc­ů či aktivit do Německa již oznámilo, či alespoň naznačilo několik bankovních skupin. Do Frankfurtu se chystá stěhovat své lidi například britská Citigroup, americká banka Morgan Stanley, japonské finanční instituce Daiwa, Sumitomo Mitsui Financial Group a Nomura či ruská VTB.

Naposledy minulý týden pak naznačil šéf banky Goldman Sachs Lloyd Blankfein, že sem přesune své evropské ústředí. „Právě jsem odjel z Frankfurtu. Skvělá setkání, skvělé počasí, opravdu jsem si to užil. To je dobře, protože tam budu trávit mnohem víc času. #Brexit,“napsal Blankfein na Twitteru.

Obří zájem potvrzuje i samotné Hesensko. „Máme nějakých 40 finančních institucí a bank, které se sem chystají částečně nebo zcela přesunout svůj byznys v důsledku diskusí o brexitu,“uvedl Volker Boufier, zemský premiér Hesenska v rozhovoru pro Starkes Land, lokální přílohu německého týdeníku Der Spiegel.

Jeho odhad pak potvrdil i zástupce zájmové skupiny Frankfurt Main Finance (FMF) Hubertus Väth. Ještě před několika týdny přitom ministr hospodářst­ví této spolkové země Tarek Al-Wazir, hovořil o „pouze“15 bankov- ních domech, které zvažovaly přesunutí do Frankfurtu.

Velké stěhování Bankovní exodus

Exodus bankéřů z Londýna by podle studie FMF mohlo v Německu vytvořit přes 80 tisíc pracovních příležitos­tí mimo finanční sektor. Podle propočtů by navíc mělo na daních do kapsy regionální vlády přitéci asi 191 milionů eur. Opatr- nější scénář pak počítá se vznikem bezmála 36 tisíc míst a daňovým přírůstkem kolem 136 milionů eur.

Ztráty Londýna, pokud se vládě do roku 2019 nepodaří vyjednat s Bruselem potřebné dohody, nebudou rozhodně malé. Podle odhadu organizace TheCityUK je v ohrožení na 75 tisíc pracovních míst a daňové příjmy v roční výši osm až deset miliard liber.

Frankfurt ovšem není jediným městem, které bude z přílivu finančníků prchajícíc­h před brexitem profitovat. Například do Paříže chce přesunout své zaměstnanc­e banka HSBC, Barclays sází zase na irský Dublin a UBS, která se chystá i do Frankfurtu, přesune část svých aktivit také do Madridu.

Přesun lidí i byznysu z Londýna přitom rozhodně není levná záležitost. Podle odhadů agentury Bloomberg vyjde přestěhová­ní bankovního domu na stovky milionů dolarů. To ostatně potvrzuje i HSBC, která uvedla, že přesun asi tisícovky zaměstnanc­ů do Paříže ji vyjde na 300 milionů dolarů.

Hromadný odchod bankéřů z Londýna kvůli brexitu pomůže vytvořit ve Frankfurtu více než 80 tisíc nových pracovních míst.

Pozor na licence

Brexit je nicméně dvojsečný a utrpět mohou i banky na kontinentě. Začátkem měsíce právě před tím varovala britská centrální banka Bank of England (BoE).

Ta uvedla, že evropské finanční instituce nejsou na vystoupení Británie z EU dostatečně připravené. Pokud si rychle nezažádají o novou bankovní licenci – v současnost­i banky v Británii podnikají na základě společné evropské licence –, mohou přijít o přístup na londýnský kapitálový trh. Aby to banky stihly, musí si podle BoE o nové povolení zažádat nejpozději do konce prvního čtvrtletí příštího roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia