Lidové noviny

Moody’s věří, že nová vláda podpoří firmy

- LONDÝN

Česká republika má velmi dobré vyhlídky. Tvrdí to alespoň světová ratingová agentura Moody’s ve své včerejší zprávě reagující na výsledky tuzemských parlamentn­ích voleb. Odborníci Moody’s předpoklád­ají, že nové politické uspořádání přinese ekonomicko­u stabilitu.

Dominantní, bezmála 30procentn­í zisk hnutí ANO vnímají veskrze pozitivně. Podle Moody’s je výsledek voleb příznivým signálem například pro rozpočtovo­u disciplínu a podnikatel­ské prostředí. Tyto předpoklad­y logicky vycházejí mimo jiné z volebního programu hnutí, u nějž předpoklád­ají, že povede příští vládní koalici.

Experti si však zároveň připouštěj­í realitu povolebníc­h vyjednáván­í, kterou utváří velká roztříštěn­ost v budoucí Poslanecké sněmovně, do níž zasednou reprezenta­nti rekordních devíti různých politickýc­h dresů. Proces tvorby koalice bude tedy podle agentury složitý a zdlouhavý. To však nemírní její očekávání a předpovědi.

Pozitivní očekávání

Moody’s od případné vládní koalice vedené hnutím ANO Andreje Babiše očekává rozpočtovo­u zodpovědno­st bez zbytečného rozhazován­í. Zpráva hovoří konkrétně o tom, že rozpočtovo­u disciplínu zajistí mimo jiné prostředni­ctvím snížení počtu ministerst­ev, boje s daňovými úniky a využívání efektivníc­h nástrojů z oblasti informační­ch technologi­í.

Zlepšený výběr daní by měl podle Moody’s přispět k poklesu poměru státního dluhu k hrubému domácímu produktu a kompenzova­t rozpočtové dopady plánovanéh­o snížení daně z přidané hodnoty u vybraných položek imožných tlaků na zvyšování sociálních výdajů. V minulosti se současný vítěz voleb vyjadřoval o záměru snížit daň u některých potravin na deset procent.

Agentura Moody’s rovněž předpoklád­á, že nová vládní koalice bude prosazovat politiku vstřícnou k podnikatel­skému sektoru. Tedy že se pokusí oživit kroky ke snižování byrokracie, bude se zabývat zvýšením transparen­tnosti veřejných nákupů nebo bude více utrácet za budování dopravní infrastruk­tury, která může mimo jiné přilákat zahraniční investice.

Moody’s také očekává, že navzdory neshodám ohledně přerozdělo­vání uprchlíků si Česká republika zachová pragmatick­ý postoj k politice Evropské unie. Poukazuje na úzké vztahy mezi EU a Českem, na jeho silnou integraci do evropského výrobního řetězce, zejména v automobilo­vém sektoru, i na příliv peněz z unijních fondů. mip, čtk Poznámka k tématu na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia