Lidové noviny

Za Okamurou se kupí byznysové stíny

Šéf SPD nevysvětli­l, jak prodával luxusní byt bývalé žalobkyni Renatě Vesecké Objevují se i další otazníky

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Tomio Okamura je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co si vytáhneš. Parafráze filmového citátu ze slavného snímku Forrest Gump vychází z množících se otazníků nad podnikatel­i a lobbisty, které se objevují v souvislost­i s fungováním hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Jeho subjekt sice bojuje za myšlenky přímé demokracie a transparen­tnosti, samotný šéf hnutí však příliš nejde vzorem.

Příkladem je prodej Okamurova luxusního bytu za 10 milionů korun na pražských Vinohradec­h, na který včera upozornil deník MF DNES. Kupujícím byla bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která před lety vzbudila rozruch manévry s vyšetřován­ím bývalého místopředs­edy vlády Jiřího Čunka kvůli úplatkům. Okamura zapomněl příjem z prodeje nemo- vitosti rozepsat do svého majetkovéh­o přiznání a zahrnul jej chybně do podnikatel­ských příjmů.

Nejde o jedinou nejasnost. Okamura ani Vesecká nereagoval­i na dotazy LN mířící na okolností ně- kolikamili­onové transakce. Okamura pro MF DNES uvedl, že byt prodával Vesecké napřímo – tedy bez realitky. Tvrdí, že bývalou nejvlivněj­ší žalobkyni v zemi do momentu prodeje bytu neznal. Kdo koho za kým přivedl a kdo nakonec sehrál roli prostřední­ka celého obchodu, zůstává nejasné.

Vedle toho jsou Okamura a SPD dlouhodobě spojovaní s vlivnými pražskými podnikatel­i. Volební štáb si SPD otevřela v karlínském hotelu Čechie, za nímž stojí byznysmen Tomáš Pitr a lidé blízcí lobbistovi Romanu Janouškovi. Prý šlo o náhodu.

Zdroje LN z pražských finančních kruhů mají za to, že důležitým stratégem blízkým SPD je podnikatel Tomáš Hrdlička, dříve vlivný politik ODS.

SPD ve volbách získala 22mandátů. Okamura patří ke klíčovým vyjednavač­ům o nové vládě. Pokračován­í čtěte na straně 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia