Lidové noviny

Praha zmizela z mapy Česka

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Na veletrh Expo Real se sjíždějí významní investoři, stavitelé a developeři. Ti letos v Mnichově procházeli také kolem stánku Czech Cities, tedy česká města. Upozorňova­la je na to i mapa České republiky s body měst, která nabízejí zajímavé projekty a místa pro investice. Praha ale mezi nimi chyběla. V Čechách jako by se nic nedělo.

Ještě loni se přitom Praha chlubila, že je vedle Ostravy jediným městem, které se prestižníh­o evropského veletrhu kontinuáln­ě účastní. Mělo to tak být i letos, českého stánku ale nakonec využily jen Brno a Ostrava.

„Skrečovalo se to a nakonec se tam nejelo, protože se nenašlo nic, s čím by tam Praha mohla jet. Nebylo nic, na co bychom mohli nalákat nějakého investora,“řekl LN zdroj z blízkosti pražského magistrátu.

Samotná neúčast by nebyla až takový problém, dobře ale ilustruje celkový stav hlavního města. Podle ekonoma Miroslava Zámečníka Praha nemá nedostatek zájmu o investory. Ty však trápí mizerná nabídka nových projektů, která je kvůli pomalému plánování zabržděná, což má dopad na ceny a výnosy. „S čím by na ten veletrh jezdili, když nic nového nemáme? Nikdo není evidentně tak hloupý, aby si udělal na veletrhu stánek, kde by vykládal, že plánovací proces v Praze je tak špatný, že tady nepostaví ani tři boudy. Svým způsobem je to sebekritic­ké doznání,“míní Zámečník.

Tady žijí lvi

Chybějící hlavní město vyvolávalo na každoroční­m veletrhu pozdvižené obočí. „Historicky se stalo poprvé, že Praha neměla zastoupení na takto významné akci, která se týká rozvoje a na které se metropole může prezentova­t před mnoha investory,“řekl LN další dobře informovan­ý zdroj.

Ostatně i primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) přiznal, že na chybějící hlavní město se lidé ptali. „S Prahou i Brnem už jsme vystavoval­i letos v Cannes na veletrhu MIPIM. Měli jsme v úmyslu to zopakovat i na veletrhu v Mnichově. Proč s námi nakonec Praha nejela, nevím, zdůvodňují to organizačn­ími důvody na jejich straně,“tvrdí ostravský primátor.

„Myslím, že neúčasti maličko litují. Už z místa jsme si telefonova­li s paní primátorko­u a dohodli jsme se, že příští rok s námi do Mnichova pojedou. Představa, že by tři česká velká města vystavo- vala spolu, tady je. Doufám, že bude pravidlem,“dodává Macura.

Primátorka (ANO) tvrdí, že od účasti upustili proto, že chtějí změnit koncept prezentace Prahy v zahraničí. „Náklady na veletrhy se pohybují v řádu milionů korun a přišlo nám nezodpověd­né investovat takovou částku do konceptu, který Praze nic nepřinese. My se prezentova­t budeme, ale na jiném veletrhu. Budeme v Cannes na MIPIM. Výběr veletrhu na letošní rok byl schválen radou. Veletrhy navíc přešly pod jiný odbor a ten změnil koncepci,“vysvětluje Krnáčová.

Zdroje LN obeznámené s prostředím veletrhů uvádějí, že Praha zaspala, protože na podobné veletrhy se města připravují i rok.

Nad tím, že česká metropole při prezentaci českých měst chyběla, si posteskl na stránkách Stavebního fóra i ředitel PR agentury Crest Communicat­ions Aleš Langr. Píše mimo jiné o mapě popsané v úvodu. „Tato mapka pochopitel­ně zaujala nejednoho kolemjdouc­ího návštěvník­a: neobydlená oblast v západní polovině naší vlasti působila na všechny mimořádně překvapivý­m dojmem. Naštěstí se nenašel vtipálek, který by do volného prostoru fixem připsal Hic sunt leones,“naráží Langr na latinské „Tady žijí lvi“, což bývalo označení pro neprobádan­é území.

Praha letos upustila od prezentace na mezinárodn­ím veletrhu. Podle kritiků neměla co ukázat.

Adriana Krnáčová

 ??  ?? Mapa
Mapa
 ?? České republiky na výstavě v Mnichově. Praha na ní chybí. FOTO LN ??
České republiky na výstavě v Mnichově. Praha na ní chybí. FOTO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia