Lidové noviny

Za Okamurou se kupí stíny

-

Renaty Vesecké v ERÚ. Vypadalo to jako zátah proti teroristům. To je úplně úchylné. Kolik takový zásah policii stál? Vždyť by bývalo stačilo zaslat písemně žádost o vydání smlouvy,“pronesl tehdy Hrdlička v rozhovoru.

Na Velkou do Pardubic

Jak už bylo uvedeno, SPD se při vyhlašován­í voleb utábořila v karlínském hotelu Čechie. Od loňského září figurují v jeho vlastnické struktuře osoby spojené s podnika- teli Tomášem Pitrem a Romanem Janouškem. „Dozvěděl jsem se o štábu SPD v hotelu až minulý čtvrtek. Je to úplná náhoda. Ředitelka hotelu to domluvila s jejich manažerem o své vůli,“vysvětlil LN Pitr. Popřel, že by Okamuru či SPD jakkoliv podporoval. Mimochodem: ředitelkou hotelu je Martina Schopperov­á, která byla v létě 2014 několik dnů kandidátko­u hnutí ANO na pražskou primátorku.

Dva týdny před volbami se ko- nal koňský dostih Velká pardubická. V hledišti se Okamura setkal s bohatým podnikatel­em Davidem Beranem. Miliardář ale odmítl, že by Okamuru finančně podporoval. „Pan Beran se při oficiálníc­h akcích setkává s mnoha lidmi a v průběhu letošní Velké pardubické se setkal i s panem Okamurou. Spekulaci založenou na logice toho, že s kýmkoli se pan Beran potká na oficiální akci, pak ho musí finančně podporovat, zcela odmítáme!“vzkázal Beranův mluvčí Mirek Deneš. Spoluzakla­datel SPD a Okamurův důležitý spolupraco­vník Jaroslav Novák Večerníček nepřikládá stopám vedoucím k vlivným podnikatel­ům a lobbistům důležitost.

Podle něho jsou to náhody a spekulace. Večerníček své přesvědčen­í vysvětluje argumentem, že pro SPD je lepší dělit se v co nejmenším počtu lidí. „Kdybych já, Tomio nebo Radim Fiala chtěli peníze, tak koho bychom se asi zeptali? Kdo se k nám nejvíce cpal? No přece Zemanovci (SPO). Mám tam kamarády, vím, že v té straně peníze jsou. Kdybych chtěl zákulisní peníze, půjdu za Martinem Nejedlým třeba. Jenže my jsme si řekli, že jsme tak silní, že volby zvládneme sami, raději si půjčíme peníze od banky a nikdo nás nebude ovlivňovat. Není důvod nechat se platit kdejakým dementem,“řekl LN svérázný Večerníček. Komentáře k tématu voleb čtěte na stranách 10 a 11

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia