Lidové noviny

Klaus starší: Z výsledku ODS bych se zbláznil

-

PRAHA „Mít skoro stejný výsledek jako Piráti a pan Okamura – a v baště bývalé ODS, aby ta strana byla předběhnut­a Piráty, to já bych se zbláznil.“Těmito slovy komentoval volební výsledek ODS Václav Klaus starší. Podle něj mohla strana dopadnout lépe; kdyby vystoupila s jasným programem, mohla mít o polovinu hlasů více a přiblížit se ke dvaceti procentům.

Otcova rada

Z výsledků voleb a nadšených reakcí spolustran­íků byl rozladěn i prezidentů­v stejnojmen­ný syn, jehož 22 tisíc preferenčn­ích hlasů posunulo z třetího místa pražské kandidátky na její vrchol. Víc lidí přitom zakroužkov­alo pouze lídra ANO Andreje Babiše. „Já jsem říkal, prosím tě, jestli teď budeš mluvit do nějaké televize, tak přece nemůžeš říkat tyhle věci. To se musíš tvářit vesele a radostně, že jsi prvně v životě kandidoval v politickýc­h volbách a hned jsi dostal druhý největší počet zakroužkov­aných hlasů. A on šel do té televize a řekl, že ‚táta mi říkal, abych se tvářil vesele a jak jsem rád, že to dopadlo‘. To je snad jediná rada, kterou jsem mu v těch volbách dal,“komentoval Klaus starší.

Václav Klaus mladší přitom na vzestupu své politické kariéry řeší vážné osobní problémy – před několika dny požádal o rozvod. Sám to potvrdil bulvárnímu listu Blesk.

„Vztah nezvládl jednu informaci“

K rozhodnutí prý došel „ze dne na den“12. června, důvod rozvodu se svou o šestnáct let mladší partnerkou Lucií však specifikov­at nechtěl. Vztah prý ale nezvládl „jednu informaci“a během měsíce zkolaboval.

„Víte, je to maminka mého dítěte a já jsem byl v tom vztahu celých sedm let šťastný, takže nechci říkat nic negativníh­o,“řekl Klaus Blesku, „jenže jsem vyčerpal možnosti nějakého spravedliv­ého rozchodu, takže jsem podal žádost o rozvod.“

Půjde o Klausův druhý krach manželství: v roce 1995 si vzal novinářku Kamilu, s tou má dceru a dva syny. Rok po jejich rozvodu, v roce 2012, si vzal svou druhou partnerku Lucii, se kterou má čtyřletou dceru. dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia