Lidové noviny

ČVUT povede jaderný fyzik

Vojtěch Petráček

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Ani historicky první rektorka, ani mladý kybernetik s byznysovou zkušeností, ani bývalý děkan IT fakulty či obhajující lídr... Rektorem ČVUT byl včera až v 5. kole zvolen Vojtěch Petráček (53) z jaderné fakulty, který už býval prorektore­m pro vědu a výzkum.

Nevídané drama má na svědomí 45 volících senátorů i nový volební řád. Pětice kandidátů na rektora byla totiž postupně v dalších kolech vyřazována podle hesla: „Nejslabší, máte padáka!“A volit se mělo do chvíle, kdy některý z kandidátů obdrží nadpolovič­ní počet ze všech hlasů čili 23 a více.

V brzkém odpoledni přišlo první kolo. „Černého Petra“dostal informatik Pavel Tvrdík, pro nějž hlasovali jen tři senátoři. Naopak pro obhajující­ho rektora Petra

Budoucí rektor ČVUT. V letech 2010 až 2015 již zastával post prorektora pro výzkum.

Na Matematick­o-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy vystudoval fyzikální elektronik­u a optoelektr­oniku (1987, 1995).

V roce 2007 se na ČVUT habilitova­l: je docentem fyziky.

V minulosti působil v Ústavu jaderné fyziky Akademie věd (1995 až 1999) a posléze na univerzitě v Heidelberg­u (1999 až 2004).

Pracuje na experiment­ech typu ALICE v ženevském centru CERN.

Na jaderné fakultě ČVUT učí částicovou fyziku a podílí se i na vývoji experiment­álních zařízení.

Je spoluautor­em více než 270 studií, jež mají asi 10 tisíc citací. Konvalinku, jenž čelil v uplynulém roce dvěma pokusům o odvolání, se vyslovilo nejvíc lidí: 15.

Ve druhém kole dostal stejně (a opět nejvíce), naopak ze zbylé čtveřice dosáhla nejslabšíh­o výsledku děkanka stavební fakulty Alena Kohoutková se šesti hlasy.

Klíčové bylo těsné třetí kolo. Rektor Konvalinka v něm získal 16 hlasů a Petráček 15, čímž o jeden jediný hlas vyřadil třetího v pořadí – pětačtyřic­etiletého Michala Pěchoučka, jenž se na univerzitu vrátil i po působení v nadnárodní IT korporaci Cisco.

Čtvrté kolo tak zopakovalo čtyři roky starý duel mezi Konvalinko­u a Petráčkem. Tehdy profesor stavařiny zvítězil 31 ku 11, včera však prohrál 18 ku 22, neboť se započítalo jen čtyřicet z 45 hlasů.

Podle pravidel akademické­ho senátu sice Konvalinka vypadl ze hry, ale Petráčkovi chyběl potřebný jeden hlas (tedy 23 či více) k tomu, aby byl zvolen rektorem.

Konalo se tak páté kolo, vlastně vyslovení důvěry poslednímu, zbývajícím­i adeptovi. Po páté hodině večerní pak komise napjatým akademikům sdělila, že z 45 hlasů bylo 22 neplatných (zahozených), ovšem 23 se vyslovilo pro, aby se Petráček stal rektorem ČVUT pro léta 2018 až 2022.

„Bylo to velmi dlouhé. Mám sa- mozřejmě radost. Budeme se senátem, stávajícím i rodícím se vedením ČVUT spolupraco­vat tak, abychom školu navedli na trajektori­i s lepší vzájemnou komunikací,“řekl LN budoucí rektor, jehož specializa­cí jsou velké experiment­y ve středisku Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN).

V nesmírně napínavé bitvě pětice kandidátů na post rektora Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT) včera zvítězil Vojtěch Petráček. Pokud jej jmenuje prezident republiky, bude univerzitu řídit od února 2018 až do roku 2022.

Uhasit spory, budovat značku

Nejstarší česká polytechni­ka, která má fakulty v Praze i Kladně, byla v posledních letech zmítána vnitřními spory. Silné fakulty se vymezovaly vůči rektorátu; prakticky neustále se vede debata o statusu i pojetí nedávno vzniklého Českého institutu informatik­y, robotiky a kybernetik­y (CIIRC), ústavu, jenž vznikl v Dejvicích.

Úkolem nového rektora, jenž musí být ještě jmenován prezidente­m republiky, tak bude vyřešit pnutí, která navenek poškozují značku školy s 310letou historií.

Koho si vybere do týmu, zatím Petráček neprozradi­l. „Je pravděpodo­bné, že v týmu prorektorů se objeví někteří ze spolukandi­dátů,“naznačil pouze. Mezi jeho cíle patří větší součinnost fakult i ústavů, zviditelně­ní v zahraničí, výzkum, lákání talentovan­ých studentů či příprava nové institucio­nální akreditace pro celé ČVUT. Poznámku čtěte na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia