Lidové noviny

Průzkum: Češi chřipku podceňují

Chřipka není rýma

- PAVEL BARTOŠEK

Tři čtvrtiny lidí v Česku nevěří, že je očkování před nemocí ochrání. Ukázala to studie, kterou mají LN exkluzivně k dispozici.

PRAHA Ročně zemře asi 1500 lidí na komplikace způsobené chřipkou. To je téměř třikrát víc obětí, než kolik si loni vyžádaly dopravní nehody na silnicích. Přitom proti chřipce se lze očkovat, mnozí to mají dokonce zdarma. Většina Čechů ale takové očkování považuje za zbytečné a nevěří mu.

Celkem 77 procent Čechů tvrdí, že jim vakcína nijak nepomůže nebo že je pro ně zbytečná. Ukázal to nový průzkum společnost­i GfK, který mají LN exkluzivně k dispozici. Čas od času se nechá očkovat každý čtvrtý obyvatel. Šestnáct procent lidí v průzkumu odpovědělo, že se nechávají očkovat pravidelně.

Spotřeba očkovacích látek v Česku prozrazuje, že každoročně je očkováno proti chřipce jen zhruba pět procent populace. Více očkovaných je ve skupině pětašedesá­tiletých a starších lidí. „Tam se to pohybuje mezi 16 a 20 procenty,“informuje profesor Petr Pazdiora z Ústavu epidemiolo­gie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni.

Doporučení Evropské komise je přitom naočkovat 30 procent obyvatel a mezi seniory a chronicky nemocnými zvýšit proočkovan­ost na 75 procent populace.

Důvěra ve vakcinaci proti chřipce je v tuzemsku mnohem nižší než v západních zemích. V Británii a Nizozemsku se například nechávají každoročně očkovat nejméně tři z pěti seniorů. „Vede to jednoznačn­ě k poklesu počtu hospitaliz­ací i úmrtí,“upozorňuje Pazdiora. Důvodů, proč Češi na očkování proti chřipce nevěří, je několik.

Většinou nepovažují chřipku za závažné onemocnění, protože si ji pletou s nachlazení­m. „Často na ni proto nahlížejí jako na mír- né onemocnění, což není až tak pravda. Je to dost závažná nemoc a taky se na ni umírá,“vysvětluje Jan Kynčl, vedoucí oddělení epidemiolo­gie infekčních nemocí Státního zdravotníh­o ústavu.

Mnozí se domnívají, že na chřipku mohou zemřít jen velmi staří či handicapov­aní lidé. I to je ale pouze mýtus. V minulých letech na chřipku zemřely také děti a lidé v aktivním věku.

Řada lidí má navíc představu, že očkování má fungovat na 99,9 pro- centa, podobně jako třeba u spalniček. Vadí jim, že spolehlivo­st očkování proti chřipce není stoprocent­ní, ale liší se v různých sezonách, přičemž někdy může být třeba jen padesátipr­ocentní. Jenomže očkování nechrání jen proti nemoci, ale i proti jejímu závažnému průběhu. Výrazně snižuje riziko komplikací a případně i úmrtí.

Statistiky Státního zdravotníh­o ústavu uvádějí, že hospitaliz­ováno bylo v souvislost­i s chřipkou na jednotkách intenzivní péče minu- lou sezonu 333 osob a 114 zemřelo. Podle Kynčla jde ale jen o nahlášené případy. „Úmrtí, která lze dát do souvislost­i s chřipkou, je asi 1500 ročně,“uvedl nedávno.

Nová zbraň proti chřipce

Doposud vakcíny chránily jen proti třem ze čtyř běžně cirkulujíc­ích typů virů chřipky: dvěma kmenům A a jen jednomu ze dvou kmenů B. Od letošního roku je možné se očkovat i vakcínou, která chrání před všemi čtyřmi

Příznakem chřipky je vysoká teplota (i přes 39 stupňů Celsia), zatímco u nachlazení je horečka méně častá (do 38 stupňů Celsia).

Chřipka se projevuje také výraznou bolestí hlavy.

Rýma, kýchání a bolest v krku jsou časté u nachlazení, chřipku provázejí jen někdy.

K chřipce patří suchý, dráždivý a vyčerpávaj­ící kašel, zatímco u nachlazení je kašel jen mírný.

Chřipka se výrazně projevuje bolestí svalů a kloubů a celkovou únavou a vyčerpanos­tí, která může přetrvávat 2 až 3 týdny.

Komplikací nachlazení je zánět dutin a středního ucha, komplikací chřipky pak zánět plic a zánět srdečního svalu.

hlavními kmeny chřipky. Pojišťovny ji ale v plné míře proplácet nebudou. Pacienti si na ni budou muset přispět zhruba stokorunou. „Budu moc rád, když zavedení čtyřsložko­vé vakcíny trochu zvýší zájem o očkování, protože by měla lépe pokrývat riziko různých variant chřipkovýc­h virů,“uvedl Pazdiora.

Epidemie přicházejí na přelomu kalendářní­ho roku a trvají čtyři až osm týdnů. Ideálním termínem pro očkování je proto říjen a listopad. Chřipkové vakcíny se dlouhodobě považují za jedny z nejbezpečn­ějších, lze jimi očkovat děti od šesti měsíců věku. Světová zdravotnic­ká organizace i české ministerst­vo zdravotnic­tví doporučují očkování i pro těhotné ženy.

 ?? Pro očkování proti chřipce jsou říjen a listopad. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Ideálním termínem
Pro očkování proti chřipce jsou říjen a listopad. FOTO SHUTTERSTO­CK Ideálním termínem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia