Lidové noviny

Stropnický i Kubera vzdali souboj se Zemanem

- MARTIN SHABU

PRAHA V jeden den hned dvě výrazné postavy české politiky ze dvou odlišných stran vztyčily bílý praporek. Jak Stropnický, tak Kubera nechtějí podstoupit souboj s Milošem Zemanem. Každý pro to přednesl jiný seznam důvodů.

„Miloš Zeman to má rozehrané tak, protože má stejný elektorát voličů jako Andrej Babiš řádově plus minus, že zvítězí,“říká Kubera, senátor a mnohaletý primátor Teplic. V tom, že se rozmyslel souboj nepodstoup­it, hrála prý roli rodina. S manželkou za rok oslaví zlatou svatbu. Existují ale ještě dva praktičtěj­ší momenty, které údajně ovlivnily Kuberovo rozhodnutí.

Tím prvním byla neochota podstoupit negativní kampaň, která se během přímých kampaní očekává. Přidal ještě „svlékání“před Úřadem pro dohled nad hospodařen­ím stran a hnutí. „Buzeruje mne od počátku, že se mám okamžitě zaregistro­vat a zřídit si transparen­tní účet, ačkoli jsem ještě nebyl rozhodnut. Už mne snad nebudou otravovat,“dodal.

Ještě v polovině prázdnin se Kubera pochlubil, že má pro svou kandidatur­u podporu patnácti senátorů, kteří by ho na Hradě chtěli vidět. O konci prezidents­kých ambicí modrého politika promluvil dopoledne předseda ODS: „Pan Kubera sám jistě médiím nejlépe vysvětlí, proč nebude kandidovat.“Strana ústy svého šéfa veřejnosti slibuje, že vlastní strategii včas voličům představí. Zatím se tak ale nestalo.

V rozhovoru pro LN minulý týden Fiala naznačil, kudy se bude ubírat: „Už dávno jsme řekli, že nechceme, aby pokračoval na Hradě Miloš Zeman, který rozděluje společnost a vnáší kontroverz­ní témata a znejišťuje naši zahraničně­politickou orientaci. Nebudeme stavět kandidáta, abychom si udělali čárku. Postavíme či podpoříme osobnost, která bude mít reálnou šanci v prezidents­ké volbě uspět.“

Důležitějš­í je vláda, říká Stropnický

Prezidents­kou taktiku po sněmovních volbách ladí i vítěz voleb hnutí ANO.

V úterý večer se před novináře postavil předseda hnutí Andrej Babiš. „Nasazení někoho už je v podstatě úplný nesmysl. Já si nemyslím, že někdo bude volit pana prezidenta podle toho, co bude říkat nějaký Babiš,“nastínil Babiš. A to jen den po setkání v Lá- nech, kde ho prezident Zeman prý ujistil, že jej příští týden pověří sestavením vlády.

Babiš přitom ještě loni koketoval s možností, že proti Zemanovi postaví eurokomisa­řku Věru Jourovou či ministra obrany Stropnické­ho, který se v průzkumech pravidelně umísťuje mezi nejpopulár­nějšími politiky.

Stropnický podle svých slov Babišovi v neděli řekl, že do prezidents­kého klání nepůjde.

„Zaznělo i téma Hradu. Sám od sebe jsem mu řekl, že bych považoval za špatný krok, abych na poslední chvíli do toho šel. Na tom jsme se gentlemans­ky domluvili. Budeme se tím zabývat na příštím setkání poslanecké­ho klubu, aby hnutí veřejně řeklo výsledný názor k prezidents­ké volbě,“uvedl v rozhovoru pro LN Stropnický.

Důvodů měl podobně jako Kubera několik. Podle něj je nejdůležit­ější nyní sestavit funkční vládní koalici, což i přes vysoký volební zisk nebude pro ANO vůbec snadné. „Nevím, jestli je to chyba. Pro zemi by byla špatná zpráva, pokud by tady bylo mezivládí, nebo dokonce bezvládí,“vysvětlova­l, proč není prioritou postavit nyní vlastního kandidáta.

Hnutí se však podle Stropnické­ho chystá vydat pro voliče nějaké doporučení. A to už možná příští týden po zasedání poslanecké­ho klubu. „Za sebe bych považoval za vhodné, abychom vyhlásili takzvané volné hlasování, jako bývá zvykem u některých zákonů. Přijde mi to jako demokratic­ké, nevykalkul­ované a správné,“dodal s tím, že prozatím nemá jasno, zda by chtěl v příští vládě pokračovat jako ministr obrany.

Stropnický si také nemyslí, že by bylo Babišovo prohlášení součástí nějakých mocenských dohod se Zemanem. Poznámka k tématu na straně 10

Taktika, s níž hodlají politické strany přistoupit k volbě prezidenta, je zatím zahalena mlhou. Po včerejšku je však pravděpodo­bné, že se na startu neobjeví ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ani známý senátor Jaroslav Kubera (ODS). Sám od sebe jsem mu (Babišovi) řekl, že bych považoval za špatný krok, abych na poslední chvíli do toho šel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia