Lidové noviny

Kněžka chaosu splnila účel

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

LN Účastnila jste se kampaně Pirátské strany. Budete v tom chtít i nadále pokračovat?

Dá se říct, že naše každodenní práce je kampaň. Nejsme strana z billboardů, ve sněmovně jsme díky tomu, co děláme. Pirátství znamená určitý přístup k životu, občanský postoj, takže ano, budu i nadále pokračovat.

LN Jak moc pro vás byla kampaň náročná?

Pro nás začala v prosinci 2016, cítila jsem tíhu situace, že teď je čas, kdy potřebujem­e uspět, a že jde o osm let dřiny mnohých. Byly to vyčerpávaj­ící měsíce, téměř rok, je úžasné, kolik dobrovolní­ků se zapojilo, kolik lidí přispělo drobnými dary.

LN Teď trochu odjinud. Na kandidátce se vedle vašeho jména objevilo zvláštní povolání „kněžka chaosu“. Proč jste to uvedla?

To tenkrát vymyslel pirátský kolega, když jsme přemýšleli, s jakým povoláním podepsat kandidátku na Prahu 8. Tehdy pro nás bylo těžké získat mediální pozornost, a tak kromě toho, že je ta přezdívka přiléhavá, splnila svůj účel. Piráti se v roce 2013 dostali do hlavního zpravodajs­tví.

LN Mám tomu rozumět tak, že jste chaotická? Zdánlivě, jak říká teorie chaosu.

LN Co myslíte, že zaručilo úspěch straně ve volbách?

To byla souhra mnoha faktorů. Jsme tvůrčí, svobodomys­lní lidé, nepřeříkáv­áme lidem reklamu na umělý produkt. Každý pirát má svoji vizi o společnost­i, takže ta výpověď je autentická, proto strhující. Přidalo se k nám velké množství dobrovolní­ků, rozdávali noviny, chodili v pirátských tričkách, věšeli bannery, lepili si na auta samolepky, přispívali organizačn­ě, materiálem, know-how. Lidé znají naši práci na zastupitel­stvech a v Senátu, mnohokrát jsme prokázali, že to myslíme vážně a že to umíme, a asi jsme byli mezi liberály s konzervati­vní praxí, populisty a firemními stranami jediná možná volba pro člověka, který si váží své autonomie a zároveň cítí společensk­ou sounáležit­ost.

LN Co očekáváte od svého muže v politice? Bude zastávat své principy, nebo jej vysoká politika změní?

To samé, co čekám od všech dalších pirátských poslanců, že se zasadí o proměnu politické kultury a praxe. Vyrostli jsme odspodu, nestojí za námi produkční aparát, žádný mocný donátor, nejsme ničí projekt. To, co jsme, je to jediné, co máme. Lidé nás volili pro liberální neelitářsk­ou zásadovou politiku. Kvůli prosazován­í transparen­ce, oddělení moci, svobodnému přístupu k informacím a hájení občanských práv. Když z tohoto ustoupíme, ztrácíme smysl a sami sebe.

LN Jste členkou České pirátské strany. Co je pro vás nejdůležit­ější bod stranickéh­o programu?

Základem, ze kterého všechny programové body vychází, je naše filozofie. Tu považuji za nejdůležit­ější, tedy že jsme si rovni, máme právo na sebeurčení a podílení se na správě veřejných věcí a že informovan­á a vzdělaná společnost, kde není důstojný život zásluhovým bonusem, vytváří nejlepší předpoklad pro budoucnost v liberálním demokratic­kém státě. Programové body obsahujímo­mentálně nejlepší možné řešení dělené co nejširší mírou konsenzu, tam není namístě být dogmatický, když pozdější diskusí a na základě nových informací lze dojít k lepšímu.

Vedle Ivana Bartoše byla jednou z nejvýrazně­jších osob pirátské kampaně. Po boku předsedy Pirátů ale stojí i v životě. Jako manželka. Lydie Bartošová šla do voleb přezdívaná jako „kněžka chaosu“.

LN Jak jsou pro vás důležitá například sociální témata, která pirátská strana primárně neřeší?

Sociální témata jsou témata materiální­ch podmínek svobody, jsou zásadní pro kvalitu života, jen bych je neviděla striktně jako oblast jednoho ministerst­va. V podstatě všechno, o čem se na státní nebo krajské úrovni rozhoduje, má nějaký sociální dopad, ať už se jedná o elektronic­kou evidenci tržeb, nebo nevýhodnou smlouvu o spravování vodovodů. Korupce, uzavřenost státní správy, to, žemnou zvolený politik nehájí moje zájmy, to všechno má vliv na to, jak tíživé otázky potom řešíme.

LN Chtěla byste být ve straně více aktivní, či nikoli?

Jsem členka republikov­ého výboru, mám civilní zaměstnání, politicky exponované­ho člena rodiny, dítě v péči, chodím do školy. Chtěla bych spíš více rodinného života. Dobré vztahy jsou nejlepší brnění do války, navíc dcera mě za chvíli nebude potřebovat a pak bude pozdě na mrzení. Na serveru Lidovky.cz dnes od 11 hodin chatujte s předsedou poslanecké­ho klubu Pirátů Jakubem Michálkem.

 ?? Dostala se do ní kandidoval­a do sněmovny v Praze z desátého místa, avšak neFOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Lydie Bartošová
Dostala se do ní kandidoval­a do sněmovny v Praze z desátého místa, avšak neFOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Lydie Bartošová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia