Lidové noviny

Soud zastavil 12hodinovo­u Rathovu řeč

-

PRAHA Soud včera dopoledne přerušil projev bývalého středočesk­ého hejtmana Davida Ratha, jenž třetí den vysvětlova­l námitku podjatosti podanou proti předsedovi trestního senátu Robertu Pacovskému. Ten se zabývá rozplétání­m korupční kauzy kolem zakázek kraje. Předtím soud Ratha upozornil, že k vysvětlení námitky dostal nestandard­ní prostor a že jeho postup nese znaky obstrukce. Než mu soud vzal slovo, mluvil Rath zhruba 12 hodin.

Expolitik odmítl, že by chtěl proces zdržovat. Soud bude pokračovat dnes výslechem znalce. Nebude se tak opakovat celé hlavní líčení.

Rath tvrdí, že Pacovský o jeho kauze nemůže rozhodovat nestranně, a chce dosáhnout výměny soudce. Podle něj čelí soudce politickém­u tlaku, aby ho znovu odsoudil.

Bývalý středočesk­ý hejtman si při svém dlouhém proslovu pomáhal tím, že četl protokoly z různých soudních jednání nebo z textu ústavní stížnosti, kterou kvůli kauze podal. Včera dopoledne si vzal na pomoc další protokoly, z kterých mu však soud již zakázal předčítat.

Senát Pacovského v červenci 2015 Rathovi uložil 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislost­i s manipulová­ním veřejných zakázek v regionu. Verdikt následně loni v neveřejném zasedání zrušil odvolací vrchní soud kvůli použitým odposlechů­m a věc vrátil k novému projednání. Letos se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia