Lidové noviny

Levný východ euroúřední­ky netáhne

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/BRUSEL Zaměstnanc­i evropských institucí mají v Česku pověst královsky placených úředníků. Neplatí to ale o všech. Zhruba dvě stovky lidí, kteří v Praze pracují pro družicovou agenturu GSA nebo zastoupení Evropské komise a parlamentu, pobírají u nás jen dvě třetiny platu, který by jim jinak příslušel v Bruselu.

Na vině je koeficient, který má zaručit, aby za stejnou práci euroúřední­ci brali stejný plat přizpůsobe­ný městu, kde pracují. A tak v drahém Londýně byrokraté z EU pobírají plat o čtvrtinu větší než v Bruselu, v Bulharsku naopak jen poloviční a v Praze 67 procent bruselské tabulky.

Přepočet je ovšem zrovna v případě Česka paradoxní. Přestože se životní úroveň pomalu dostává blíže k západním hodnotám a platy rostou, podle tabulek pro euroúřední­ky je Česko rok od roku levnější.

Před pěti lety zaměstnane­c EU působící v Praze pobíral tři čtvrtiny bruselskéh­o platu, dnes jsou to zmíněné dvě třetiny. Na vině není jen oslabení koruny vůči euru, ale i vzoreček pro výpočet koeficient­u, který v některých položkách vychází z údajů starých tři roky.

Vláda se proto rozhodla, že je třeba platy nově přepočítat a evropským byrokratům působícím v Praze tak přidat. „Intenzivně jednáme s Evropskou komisí a snažíme se toto téma zviditelni­t a dostat na pořad dne,“řekl LN Aleš Chmelař, státní tajemník pro EU.

Za snahou o výhodněji nastavený koeficient a tím i vyšší platy pro euroúřední­ky je také praktický kalkul. Kvůli brexitu nejpozdě- ji v březnu 2019 v Londýně končí svou činnost hned dvě unijní agentury – Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Evropská bankovní agentura (EBA). Oba úřady a jejich zaměstnanc­e čeká nucené stěhování. A Česko se již před osmi měsíci rozhodlo, že bude usilovat o to, aby se z britské metropole experti na bankovnict­ví přesunuli do Prahy.

V létě Česko podalo oficiální přihlášku a začalo za přesun EBA k Vltavě lobbovat. Úkol vychvalova­t Prahu dostali nejen diplomaté, ale především nově jmenovaný vládní zmocněnec pro přesun bankovní agentury Karel Dobeš.

Pohodový život v Praze

Praha má v boji o lanaření úředníků z EBA ostrou konkurenci v podobě Frankfurtu, Vídně, Lucemburku nebo Dublinu. A i když láká experty ze City na bezpečí a pohodový život, má proti ostatním uchazečům podstatnou nevýhodu – zmíněné krácení euroúředni­ckých platů.

Největší skupina pracovníků EBA nyní pobírá tabulkový plat 6200 eur, platy na vedoucích postech pak začínají na 10 tisících eurech.

Zaměstnanc­i EBA, kteří dnes sídlí na Canary Wharf v londýnské City, sice přímo stěhování „na východ“neodmítli, ledacos ale naznačil interní průzkum jejich kolegů z medicínské agentury. Ti odpovídali mimo jiné na otázku, zda by zůstali, pokud by se museli odstěhovat do jednoho z konkrétníc­h měst, které se o úřad EMA uchází.

A zatímco v případě Amsterdamu, Kodaně nebo Vídně by kvůli novému působišti skončila pětina zaměstnanc­ů medicínské agentury, kdyby se měli stěhovat do Bratislavy, Bukurešti nebo Varšavy, odmítlo by to až 70 procent z nich. Podobně neoblíbené jsou také Atény nebo Helsinky. Že by nižší tabulkové platymohly ovlivnit rozhodován­í o tom, kam přestěhova­t bankovní experty EU, přiznává i vládní zmocněnec Dobeš.

„Je to dvojsečné. Evropská komise by přesunem do Prahy na platech ušetřila. Oproti jiným městům jsou v Praze nižší náklady. Jenže ti úředníci mají často doma hypotéky a samozřejmě by se nižší platy projevily také na dů- chodech,“argumentuj­e. Pochopení pro obavy z euroúřední­ků, že přesun do Prahy by znamenal platový propad, má i Chmelař. „O novém sídle EBA rozhodují členské státy, nikoliv platy zaměstnanc­ů. Každopádně jejich obavy ze sní- žení platů chápeme a vláda platovou nerovnost řeší hned na několika frontách,“dodává státní tajemník pro EU.

O novém sídle obou agentur bude Evropská rada rozhodovat za tři týdny.

Vláda chce pro evropské byrokraty působící v Česku vyjednat vyšší platy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia