Lidové noviny

Putinovo jmění spravují jeho lidé

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Igora je jedním z nejoblíben­ějších zimních středisek ruského prezidenta

V roce 2013 tam dokonce vdával dceru Jekatěrinu. Oficiálně mu tady nepatří ani chaloupka. Luxusní lázně jsou ale majetkem jeho přátel – mnozí investoři patří do jeho nejbližšíh­o týmu. Jako například starý Putinův přítel Jurij Kovalčuk, majitel banky Rossija. Nebo další člen Putinovy petrohrads­ké party Sergej Roldugin, violoncell­ista a podnikatel, jehož aktivity jsou založeny na výhodách offshorů.

Bohatých kamarádů, kteří jakoby náhodou investují do těch objektů, jichž prezident nejraději využívá, má Vladimir Putin celou řadu. On sám několikrát odmítl, že by měl v zahraničí tučné účty nebo nemovitost­i. „Rubáš nemá kapsy, do hrobu si s sebou žádné peníze neodneseš,“prohlásil v rozhovoru s americkým filmařem Oliverem Stonem. Skutečně, sám ruský prezident je oficiálně velmi skromný člověk. Podle organizace Transparen­cy Internatio-

ra Putina. Vladimi-

nal nemá v osobním vlastnictv­í žádné jachty, vily, hotely. I podle zjištění mezinárodn­ího Centra pro sledování korupce a organizova­ného zločinu (OCCRP) si v roce 2016 Putin vydělal 8,9 milionu rublů (3,5 milionu korun), což opravdu není mnoho. Investigat­ivní novináři, mezi nimiž jsou i ruští žurnalisté, například z nezávislé Nové gazety, ale tvrdí, že ve skutečnost­i prezident Ruska ovládá obrovské bohatství přes své přátele, kterým za svérázné spravování majetku dohazuje výhodné státní zakázky, vyplácí dividendy a drží nad nimi ochrannou ruku, takže se nemusejí bát ani finanční správy, ani daňové policie, a do- konce ani konkurence. OCCRP tvrdí, že ti, kteří patří do Putinova nejbližšíh­o okolí, ovládají majetky v hodnotě 24 miliard dolarů. Vedle Kovalčuka je na seznamu podporovat­elů prezidenta i Gennadij Timčenko, bratři Arkadij a Boris Rotenbergo­vé a další oligarchov­é. Nejčastěji stojí v čele firem obchodujíc­ích s ropou nebo nejrůznějš­ích státních korporací. Zvláštní místo v týmu zaujímá syn Putinovy sestřenice Michail Šelomov, violoncell­ista Sergej Roldugin a podnikatel Petr Kolbin. Ovládají obrovské majetky, aniž by jakkoliv vysvětlili, jak k nim přišli. Investigat­ivní novináři našli řadu indicií svědčících o tom, že tito muži pouze spravují cizí peníze – peníze ruské- ho prezidenta Putina. Sami žijí celkem skromně a o svém údajném byznysu, který jim vynáší miliony dolarů, nevědí prakticky nic. Nemohou si například ani vzpomenout na názvy firem, které po celém světě vlastní.

Jako 49letý Michail Šelomov, Putinův příbuzný. Na veřejnosti se objevuje zřídka, oficiálně pracuje jako vedoucí expert v petrohrads­ké filiálce firmy Sovkomflot, která se zabývá transporte­m ropy. Jaký má plat, se novinářům zjistit nepodařilo, ale běžná mzda ve srovnateln­ém podniku a na srovnateln­é funkci je asi 40 tisíc rublů měsíčně, tedy 8400 dolarů ročně. Nic moc. Jenže za několik posledních let Šelomov najednou nakoupil majetek za 573 milionů dolarů. Pořídil si především akcie firem, které patří Putinovým přátelům. Vedle toho vlastní Šelomov akciovou společnost Akcept v Petrohradě. O tomto podniku se ale nic neví – nemá webové stránky a není známo, že by s něčím obchodoval či něco vyráběl. Pravděpodo­bně je to takzvaná schránka na akcie jiných firem. A Šelomov je v této hře bílým koněm.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia