Lidové noviny

Samuraj proti demokracii

-

Samuraj přímé demokracie občanů Tomio Okamura se rozhodl občanům zestátnit média veřejné služby. Koncesioná­ři si platí veřejnoprá­vní média, protože tak uplatňují své právo na nezávislé zpravodajs­tví, jako nástroj kontroly veřejnosti nad politiky.

Samuraj útočí i na sociálně slabší vrstvy obyvatel. Pro ně je rozhlas a televize mnohdy jedinou dostupnou kulturou, službou, zábavou, vzdělávání­m, orientací v nepřehledn­é informační inflaci. Okamura by jejich právo mečem uťal. Tunelář, který vyvedl peníze ze stranické pokladny svého minulého politickéh­o hnutí Úsvit do obskurní firmy sídlící v polorozpad­lé barabizně obývané bezdomovci, obviňuje obě média ze špatného hospodařen­í. Aniž by doložil jediný relevantní údaj, natož srovnání s jinými demokratic­kými zeměmi.

Čtyři roky seděl v Poslanecké sněmovně, kde mohl každoročně nahlížet do schválenýc­h výročních zpráv o hospodařen­í České televize a Českého rozhlasu. Proč to tedy dělá a lže? Protože je soudně uznaný Pitomio? Ne, protože mu jde jen o vytahování peněz z kapes pitomých voličů. U toho nechce být rušen, a proto hodlá kontrolu a nepříjemné otázky novinářů zlikvidova­t. Kromě marginaliz­ovaných komunistů, inženýra Zemana a strany nezvolenéh­o Čecha asi nenajde oporu u jiných politiků.

V tuto chvíli však velmi naléhavě vyvstává nutnost otevřít seriózně rozpravu o novelizaci zákona, který by posílil podle vzoru západních demokracií nezávislos­t veřejnoprá­vních médií na politickýc­h stranách. To je nejenom projevem aktivní občanské sebeobrany, ale životní nutností České televize i rozhlasu, co myslíte, páni ředitelé?

Dosavadní předsudky odpůrců této novely tváří tvář Okamurovu útoku ukazují, že dlouholeté varování předkladat­elů novely zákona před možným nástupem nedemokrat­ických politickýc­h sil bylo předvídavé. Kdo zaručí, že po dalších volbách nebude Okamurů víc?

Pluralita a nezávislos­t médií je předpoklad­em dvou základních lidských práv – práva na svobodu projevu a práva na informace. Pojďme je bránit!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia