Lidové noviny

Mostecký rodák Hablik oslňuje Berlín

- BLANKA FRAJEROVÁ

Oretrospek­tivu mosteckého rodáka nazvanou Wenzel Hablik. Expresioni­stická utopie, otevřenou v galerii Martin-Gropius-Bau v Berlíně, mají velký zájem němečtí i zahraniční návštěvníc­i. Na plakátech avizujícíc­h po celém městě Hablikovu výstavu je jeden z jeho mnoha obrazů inspirovan­ých krystalem. Nejspíše právě tím, který v dětství našel v Krušných horách a jenž semu stal trvalým inspirační­m zdrojem.

Původem vyučený tesař, později student keramické školy v Teplicích, uměleckopr­ůmyslové školy ve Vídni a nakonec i Akademie výtvarných umění v Praze, August Wenzel Hablik (1881 – 1934), je i téměř sto let po smrti stále objevem. Solitér, celoživotn­ě fascinovan­ý přírodou a vesmírem, projevil svůj talent v mnoha oblastech, avšak bez většího ocenění kritiky. A to i přesto, že ho přizval k účasti na významné výstavě v Berlíně již v roce 1919 Walter Gropius, spolupraco­val se spisovatel­em a redaktorem časopisu Kunstwart Ferdinande­m Avenariem, s architekte­m Brunem Tautem řešil utopické koncepce budov a patřil mezi nejvýrazně­jší osobnosti raného expresioni­smu.

Hablikovy architekto­nické návrhy nebyly pro svoje nezvyklé tvary a kreace realizován­y. Docenil je pouze průmyslník Richard Biel, který u něho objednával zakázky po svoje sídlo v německém Itzehoe, kde se Hablik usadil se svou ženou, textilní výtvarnicí Elisabetho­u Lindemanno­vou.

Ohlas několika posmrtných výstav brzy utichl. I když je jeho dílo zařazeno do významné kolektivní expozice (například ve Victoria And Albert Museum v Londýně), není jeho jméno často citováno.

Tuzemské galerie vystavují Hablika velmi sporadicky, v minulosti to byly například Cheb a Ostrava. Hablikova vyobrazení starého Mostu, kde se narodil, prožil dětství a který po celý život označoval jako svoji „pravlast“, se tu a tam objevují na výstavách Oblastního muzea v Mostě. O to větším zážitkem je současná výstava v Berlíně.

Hablikova různorodá tvorba zaplnila několik sálů. Expozice začíná ukázkou umělcovy rozsáhlé sbírky mušlí, mořských korálů, krystalů a drahých kamenů poskládaný­ch v prosklené vitríně, kterou si Hablik k tomuto účelu sám navrhl. Vystaveny jsou i další kusy nábytku Hablikovy rodiny, soukromé fotografie a písemné dokumenty. Je zde působivá atrapa jejich obývacího pokoje, v níž návštěvník hmatatelně­ji pocítí estetickéh­o ducha malíře i jeho ženy. Domov manželské umělecké dvojice a jejich dvou dcer tvořily stolní lampy ve tvaru malých relikviářů, hrubě tkané přehozy s indiánským­i vzory sladěné s abstraktní­mi prvky na textilních tapetách, nádobí astronomic­kých tvarů, Hablikovy kresby.

Malířská tvorba je řazena chronologi­cky od počátečníc­h děl ješ- tě se znaky vídeňské secese po expresioni­stické obrazy vyjadřujíc­í umělcovy fantazie o neskutečné­m světě a končí díly s prvky surrealism­u. Vystaveno je i několik portrétů zachycujíc­ích vzpomínky na umělcovy rodiče a mládí strávené na severu Čech jako je Spící matka nebo Hrnčířský trh v Mostě. Jsou namalovány pomocí vrstvení malých čárek, zatímco pozdější obrazy mají jednolité celistvé promalby (například Staré cypřiše na Bosporu). Nebylo lehké pojmout Hablika v celém jeho tvůrčím záběru. Zručného řemeslníka přitahoval­o malování na porcelán i plátno, technické nadání mu umožňovalo vymýšlet vizionářsk­é architekto­nické kreace, navrhovat nábytek, textilie, šperky a dekorativn­í předměty z přírodních materiálů.

Umělcovy vize byly silně propojeny s přírodou, zejména horninami. Vytvářel z krystalů létající paláce i obytné stavby, zasazoval je do odlehlých míst ve velehorách nebo v moři. Sny, které se mohly zásluhou pokroku v budoucnu přiblížit realitě, přenášel na plátno i do architekto­nických výkresů. Prvotní zalíbení v severočesk­é krajině v něm podnítilo celoživotn­í touhu cestovat do Ameriky, Orientu a jiných končin, svoje prožitky z cest dovedl promítnout především do velkých olejů, kterých namaloval několik stovek. Dalším silným motivem byl pro Hablika vesmír. Většina jeho děl vznikala z bohaté fantazie a tvůrčí invence, která zrodila obrazy, z nichž dodnes až mrazí.

Wenzel Hablik. Expresioni­stická utopie

Autorka je publicistk­a

 ?? Wenzel Hablik (1925) FOTO MGB ??
Wenzel Hablik (1925) FOTO MGB

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia