Lidové noviny

Zemřel pionýr rock’n’rollu Fats Domino

- NEW ORLEANS

„Naraž si bouřku ještě více do čela...“, znějí první slova jednoho z největších hitů Jiřího Suchého Hluboká vráska. Ne každý asi ví, že autorem jeho hudební složky není Jiří Šlitr, nýbrž že se jedná o česky přetextova­nou verzi jednoho z největších hitů amerického skladatele, pianisty a zpěváka Fatse Domina. Ten zemřel v úterý ve věku 89 let v Harvey, předměstí svého rodného New Orleansu, jemuž zůstal celý život věrný a jehož hudební podhoubí také výrazně poznamenal­o jeho nezaměnite­lný styl.

Fats Domino byl louisiansk­ý kreol, míšenec francouzsk­o-afroameric­kého původu. Lokální hudební hvězdou, jejíž pověst se lavinovitě šířila po celých Spojených státech, se stal na přelomu 40. a 50. let. Úspěšný byl už jeho první singl pro významné, tehdy však čerstvě založené vydavatels­tví Imperial. Obsahoval sebeironic­kou písničku The Fat Man, Tlusťoch, která popisovala zpěvákovy úctyhodné proporce.

V dalších letech zaznamenal celou řadu rhythm’n’bluesových hitů, mezi nimiž jsou například písně Ain’t That A Shame, I’m Walkin’, Whole Lotta Loving nebo jeho vlastní, typicky houpavá verze skladby Blueberry Hill, nejvíce proslavené Louisem Armstronge­m. Přestože nebyla hudba Fatse Domina nikdy kontroverz­ní, byl považován za jednoho z pionýrů rock’n’rollu, jeho debutové album se ostatně jmenovalo Rock and Rollin’ With Fats Domino. Podařilo se mu vysloveně černou hudbou oslovit bílé publikum a o jeho vlivu na svou tvorbu mluvil kdekdo od Elvise Presleyho po Johna Lennona. ob

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia