Lidové noviny

Nejdůležit­ější volby

Víc než vláda ovlivní naši budoucnost vysoké školy

-

Podzim léta páně 2017 si budeme skutečně za několik let připomínat jako období přelomovýc­h voleb. Ne ale tak kvůli obvyklému hlasování o poslancích a poslankyní­ch, ale kvůli mnohem důležitějš­ímu výběru vedení našich předních vysokých škol. Své rektory převolila jak nejstarší univerzita na sever od Alp, olomoucká druhá nejstarší vysoká škola u nás, tak i pětice dalších předních akademický­ch institucí, a především naše největší techniky. Zatímco hlavy Karlovy a Palackého univerzity své posty bez problémů obhájili a brněnská VUT má jediného kandidáta, na Českém vysokém učení technickém se strhl lítý boj o budoucnost naší ekonomiky.

Proti sobě stanul dosavadní skandály stíhaný rektor Konvalinka a čtveřice kandidátů včetně mladého profesora umělé inteligenc­e Michala Pěchoučka. Právě úspěšný startupist­a, investor a šéf katedry počítačů ve své vizi zdůrazňova­l, že se svět mění neskutečný­m tempem, blíží se digitální transforma­ce světové i české ekonomiky a jestli něco skutečně potřebujem­e, tak je to kvalitní vzdělání. Technické školy přitom nejsou jen pro inženýry a programáto­ry, ale musí otevřít dveře nové průmyslové revoluci, všem oborům. Být nejen továrnami na absolventy, ale celoživotn­ími partnery lidí ze všech oborů veřejné i soukromé sféry. A především, být nejlepší.

To, co totiž Česko skutečně nutně potřebuje, je špičková univerzita, která potáhne celou naši ekonomiku výš k lepší produktivi­tě a tím i platům. Doslova středoevro­pskou obdobu americké MIT, kalifornsk­ého Caltechu, nebo švýcarské ETH. Zatímco ty jsou v čele a v top 10 nejlepších světových univerzit, naše školy se plácají v nejlepším případě od 400. místa dále, když se zadaří, vyskočí na příčku 302, jako letos Univerzita Karlova v hodnocení QS. Jistě, třeba MIT je elitní výzkumné pracoviště, ale ČVUT má zase špičkové lidi právě v digitálníc­h oborech budoucnost­i. Uvidíme, jestli se nakonec zvolený kompromisn­í akademik Petráček vydá tímto směrem, nebo jedna z našich nejdůležit­ějších škol zaspí a my s ní. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia