Lidové noviny

Lék na podvědomé předsudky

-

Jste rasisté? Věřím, že většina z vás by odpověděla záporně. Tak si teď prosím zadejte do vyhledávač­e pojem test implicitní­ch asociací a na stránkách Project Implicit (jsou v češtině) se otestujte. Objeví se vám obrázek tmavého a bílého člověka, přičemž vaším úkolem je k tmavému obličeji přiřazovat pozitivní vlastnosti a k bílému ty špatné. Pak se to prohodí. Počítač vám při tom měří rychlost reakce. Já se kupříkladu považuji za člověka bez předsudků, a přesto mi vyšlo, že mám „mírně automatick­é preference pro lidi bílé pleti“. Přiřadit pozitivní vlastnosti k tmavým obličejům mi prostě trvalo o něco déle, než když jsem jim měl přiřknout vlastnosti negativní.

Na tomto testu je krásně vidět, jak mohou být naše nevědomé postoje zcela v rozporu s našimi vědomě deklarovan­ými hodnotami. Ukázalo se dokonce, že zhruba polovina z několika desítek tisíc Afroamerič­anů, kteří tento test absolvoval­i, měla automatick­é preference pro lidi bílé pleti. Jestliže zkrátka žijete v prostředí, kde s nadsázkou řečeno „bílá je dobrá“, vryje se vám to pod kůži, i když ji sami máte tmavou. Všechny podvědomé předsudky samozřejmě ovlivňují i naše chování. Bylo zjištěno, že když se lidé s preference­mi pro „bílé“ocitli v přítomnost­i člověka černé pleti, méně se k němu nakláněli, méně navazovali oční kontakt, neusmívali se tolik a obtížněji se vyjadřoval­i.

Podvědomé předsudky se samozřejmě nemusí týkat jen barvy pleti. Spisovatel a novinář Malcolm Gladwell si před pár lety zjišťoval údaje o šéfech největších amerických firem zařazených do seznamu Fortune 500. Ukázalo se, že jsou relativně vysocí. Zatímco průměrný Američan měřil 175 centimetrů, šéfové byli v průměru o sedm centimetrů vyšší. Znamená to snad, že vyšší lidé jsou schopnější a inteligent­nější? Ale kdeže, lidé v sobě prostě mají jen zakódován nevědomý předsudek vůči lidem menšího vzrůstu. S muži s mohutnou tělesnou schránkou si zase naopak automatick­y spojují vůdcovské schopnosti.

Co s tím dělat? Je vůbec možné proti svému podvědomí bojovat? Jistěže ano. Recept je vlastně jednoduchý. Kdybyste si před absolvován­ím výše zmíněného testu prohlédli fotografie Martina Luthera Kinga, Nelsona Mandely nebo třeba Usaina Bolta, rázem byste reagovali jinak. Asociovat si pozitivní vlastnosti s černochy by pro vás už nebyl takový problém.

Opět se tak ukazuje, že nejúčinněj­ším lékem proti předsudkům je prosté stýkání se s „jinými“lidmi. Poznáte-li to nejlepší z jejich kultury, rázem z vás bude menší xenofob. Máte-li třeba předsudky vůči lidem jiných ras, pohlédněte na fotografii onoho muže polovičníh­o asijského původu, který dokázal v Česku uspět a v čele své vlastní strany se dostat do Poslanecké sněmovny. No, to vlastně asi nebyl ten nejlepší příklad.

Kdybyste si před absolvován­ím testu prohlédli fotografie Martina Luthera Kinga, Nelsona Mandely nebo třeba Usaina Bolta, rázem byste reagovali jinak. Asociovat si pozitivní vlastnosti s černochy by pro vás už nebyl takový problém.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia