Lidové noviny

Nevím, bude-li líp, ale mohlo být hůř

-

Vědělo se, že to nedopadne nejlépe, ale špatně to nedopadlo. Mohlo být hůř. Voliči rozhodli a je třeba se s tím vyrovnat. Nemohou za to však jen oni – není výsledek voleb důsledkem toho, jak to tradiční partaje vedly přes dvacet let? A zkazit to nyní mohou paradoxně opět ony. Čím? Svým odmítáním spolupráce nabízené vítězem voleb a vyhraňován­ím se, povyšování­m svých zájmů nad prospěch země. Odmítnou-li podíl na vládě, lídr ANO jim to opět spočítá. I s úroky. Hlášky o konci demokracie jsou od počátku blbostí. Bude-li se směr naší země otáčet na východ, budou za to moci paradoxně spíše tradiční a „demokratic­ké“strany. Nezískaly důvěru voličů, nezvládly kampaň a teď v tom pokračují. Vítěze voleb by měly vzít jako fakt a pragmatick­y se k němu postavit. Mají-li strach z povolebníh­o vývoje směrem na východ a k nedemokrat­ičnosti, měly by se snažit udělat vše pro to, aby nenastal. Jinak na to doplatí ony i my. A bude hůř...

Volby nedopadly zle. Pozitivem jsou nové tváře a pestrobare­vná sněmovna, kterou naše polistopad­ová historie nepamatuje. A v neposlední řadě i to, že komunisté po dlouhých 27 letech od listopadu dostali citelně a konečně na frak. Ještě nedávno si moc rozděloval­y střídavě pouze dvě strany – ČSSD s ODS – a korunovaly to perverzní opoziční smlouvou, s jejímiž důsledky se země vyrovnává doposud. V mnoha stranách dojde k provětrání a výměně zkostnatěl­ých a dlouhodobý­ch struktur, protože již nedokážou jít s dobou. A to je dobře.

Tradičním stranám jako by nedocházel­o, že i špatná reklama je reklamou – a jiná témata než prokletý Babiš, Čapí hnízdo, případně EET nebyla. Všichni proti jednomu. To, o jakou reklamu se lídrovi hnutí dlouhodobě postarali, bylo až neuvěřitel­né. Z Andreje Babiše udělali psance, proti kterému jsou všichni, a v lidech to vzbudilo pocit sounáležit­osti. Vzpomněl jsem si na osobnější zkušenost a porovnání. Když jsem se v rámci natáčení dokumentár­ního filmu o bývalém generálním tajemníkov­i totality setkal s Milošem Jakešem a dovolil si mu říci, ať se přijede podívat na festival, který komunisté rozháněli, vzedmula se vlna radikálníc­h odsudků vydávající­ch se za zásadovost. Nenávist, která se dala krájet, se však postupně začala otáčet k tiché podpoře, určitému soucítění a vyjadřován­í sounáležit­osti. Solidarita se postupně přeměňoval­a v pochopení, úsměv a podporu.

Buďme rádi, že vítěz voleb nejel více na vlně populismu. Kdyby si Babiš nepodřezáv­al vlastní větev zaváděním EET, jeho vítězství by bylo ještě výraznější. Zřejmě by už nikoho nepotřebov­al a vládnul by si sám.

Pokračován­í ve vykopávání příkopů a pálení mostů k Babišovi je zvláštní a nesmyslné. „Demokratic­ké“strany jej tím tlačí ke spolupráci s největším nebezpečím s rasisticko­náckovským­i prvky pod zkratkou SPD nebo KSČM. Strany by se měly vykašlat na přikládání viny na „prokletého“Babiše a na nářky o „konci demokracie“a vstoupit do jednání s Babišem. Usměrňovat jej, vyvažovat a ohlídat. Bude to asi těžké a výsledek se může zdát nejistý. Pravicové strany to nemají rády – ale je to nyní jejich nikoliv stranická, ale občanská povinnost. Jinak to udělá opět kormidelní­k ANO – chytře a bez nich. A zatímco se ostatní budou ve svém stranickém uvažování zase jen vztekat a skřípat zuby, užitek z toho bude mít před hradní volbou senilní prezident komplexů na Hradě a my si budeme zpívat starou indiánskou píseň na zahánění zloby, zášti a nenávisti. O variantě předčasnýc­h voleb raději ani neuvažujme... MARTIN VĚCHET

Odmítnou-li tradiční partaje podíl na vládě, lídr ANO jim to opět spočítá. I s úroky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia