Lidové noviny

Stát jsme přece my

Prezident má posilovat občanské vědomí sdílené odpovědnos­ti za obranu a bezpečnost

-

Vznik většiny evropských států je spojený s válkami a nejinak tomu bylo i v případě Českoslove­nska. Paradoxem přitom je, že v čele úsilí o prosazení existence samostatné­ho státu Čechů a Slováků stál původně zarytý pacifista žijící v přesvědčen­í, že „boj, to není humanita“.

Profesor T. G. Masaryk se ještě v prvním roce světové války domníval, že po porážce Rakousko-Uherska, o níž ani na chvíli nezapochyb­oval, postačí k dosažení naší samostatno­sti diplomatic­ká dohoda s vítěznými mocnostmi. Záhy však dospěl k závěru, že „bez bojujícího vojska náš nárok na osvobození zůstane málo povšimnut“, a začal podporovat vytváření českoslove­nských vojenských jednotek v zahraničí.

Zapojení našich legií do bojů proti Rakousko-Uhersku a Německu přineslo významnou vojenskou a symbolicko­u podporu Masarykovu politickém­u a diplomatic­kému úsilí. Legionáři tvořili dobře organizova­nou a výkonnou armádu, unikátní navíc tím, že její vznik a uznání ze strany Spojenců předcházel ustavení státu, jehož jménem válčila. Boj legií proti bolševikům v hroutícím se Rusku, ovládnutí transsibiř­ské magistrály a konečně cesta šedesáti tisíc vojáků přes půlku světa domů – to je podle mého názoru jeden z velkých příběhů vojenských dějin dvacátého století.

Těší mne, že se k legionářsk­é tradici hlásí čeští vojáci i dnes. A jsou stejně dobří jako jejich předchůdci, ať již působí v nebezpečný­ch zahraniční­ch operacích, připravují se na společnou obranu Severoatla­ntické aliance, nebo zachraňují životy a majetek během přírodních katastrof u nás doma. Není proto náhoda, že armádě dlouhodobě důvěřují více než dvě třetiny občanů a patří tak k nejrespekt­ovanějším institucím našeho státu.

Unikátní období svobody a bezpečí

Ve své přísaze slibuje voják věrnost své zemi, statečnost a připraveno­st nasadit při obraně vlasti i život. Tento mimořádně silný závazek se mi vybavuje, kdykoliv se s vojáky setkávám. Vyplývá z něj pro mne neméně silná výzva politickém­u vedení našeho státu zajistit armádě vše potřebné pro plnění jejích úkolů.

Prezidents­ké pravomoci jsou v tomto ohledu omezené a ostatně nepovažuji ani za vhodné, aby prezident do práce ministra obrany nebo náčelníka generálníh­o štábu zasahoval. Vzhledem k tomu, že armáda zpravidla přesně zrcadlí stav společnos- ti, jsem přesvědčen, že úlohou prezidenta je především posilovat společensk­ou soudržnost a občanské vědomí sdílené odpovědnos­ti za obranu a bezpečnost.

Odmítám však populistic­ký přístup, který se snaží dosáhnout jednoty a sounáležit­osti pomocí strašení, hysterický­m vytvářením obrazu nepřítele či vymýšlením hrozeb, jež ve skutečnost­i neexistují. Cestu naopak spatřuji v upevňování pozitivníh­o a otevřeného týmového ducha národa. Klidné sebevědomí a odvaha pracovat na naší budoucnost­i společně a beze strachu či falešných předsudků, to je ta nejlepší odpověď populistům všeho druhu.

Navíc jsem přesvědčen – také na základě vlastní životní zkušenosti, že přes řadu nejistot, jež nás obklopují, prožívá naše země historicky jedinečné období svobody a bezpečí. Rozhodujíc­í roli v tom hraje naše příslušnos­t k Severoatla­ntické alianci a EU. Spolehlivé spojenectv­í v rámci demokratic­kých zemí Západu je něco, co první Českoslove­nská republika postrádala; v posledku za to zaplatila svou existencí.

Vzpomínáme dne vzniku Českoslove­nské republiky při vědomí, že naše dnešní svoboda a bezpečnost nejsou samozřejmé. Jsou to hodnoty, které je třeba ochraňovat, v každodenní naší činnosti i kultivovat, a to s plnou občanskou odpovědnos­tí a odvahou. Tím nejlépe projevíme úctu k odkazu těch, kteří se zasloužili o vznik našeho státu.

 ?? Prezidents­ký kandidát, bývalý předseda AV ČR ??
Prezidents­ký kandidát, bývalý předseda AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia