Lidové noviny

Pošta se bouří, Žabka v plusu a světový dluh

-

České pošty si od včerejška hodlají připínat trikoloru na

protest proti nízké úhradě nákladů na služby, které si objednává stát.

Protestní akci pořádá Federace výkonných zaměstnanc­ů ČR, což je druhá největší odborová organizace na České poště. Oznámila to včera sama federace.

Žabka se v Česku poprvé za devět let dostala do zisku.

Ve finančním roce 2016/2017 vydělala 19 milionů korun. Tržby klesly meziročně o dvě procenta na 1,15miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnost­i.

BYZNYS DNE

dům

síť německý bankovní

Deutsche Bank zaplatí 220 milionů dolarů

(asi 4,8 miliardy korun), aby urovnal obvinění amerických regulátorů, že prostředni­ctvím manipulací s úrokovou sazbou LIBOR a dalšími referenční­mi úrokovými sazbami poškodila vládní a neziskové organizace v USA. Banka se na urovnání dohodla se 45 americkými státy, informoval včera generální prokurátor státu New York Eric Schneiderm­an.

ekonomika ve třetím čtvrtletí nečekaně zrychlila,

HDP se zvýšil o 0,4 procenta po růstu o 0,3 procenta v předchozíc­h třech měsících. Vyplývá to z předběžnýc­h údajů, které včera zveřejnil britský statistick­ý úřad. Na růstu se podílel zejména sektor služeb, maloobchod a výroba. Analytici očekávali, že růst zůstane na 0,3 procenta. Vývoj tak posiluje očekávání, že centrální banka příští týden poprvé po deseti letech přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb. Základní úrok se tak zřejmě dostane z nynějšího rekordního minima 0,25 procenta na 0,50 procenta.

se v polovině letošního roku vyšplhalo na rekordních 226 bilionů dolarů (asi 4,9 biliardy korun), což představuj­e 324 procent ročního světového HDP. Uvádí to včerejší zveřejněná zpráva Institutu pro mezinárodn­í finance (IIF). Dluh podniků se celosvětov­ě zvýšil o 2,6 bilionu dolarů a domácností o dva biliony. Ve skupině rozvojovýc­h zemí stoupla úroveň zadluženos­ti o tři biliony na celkových 59 bilionů. Z tohoto připadají dva biliony na Čínu, která již dluží 35 bilionů dolarů. Zkraje letoška činil globální dluh 217 bilionů dolarů, uvedl IIF v červnu. čtk

zadlužení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia