Lidové noviny

České dráhy koupily server Idos

- MICHAL PAVEC

PRAHA České dráhy včera definitivn­ě získaly strategick­ou firmu Chaps, o niž dlouhodobě usilovaly. Jde o společnost provozujíc­í jízdní řády, z nichž veřejnosti je nejznámějš­í server Idos. Kupní cena se pohybuje přibližně ve výši 400 milionů korun. Obchod pro Lidovky.cz skupina ČD oficiálně potvrdila.

Firma Chaps je pro České dráhy důležitá mimo jiné proto, že je jejím dodavatele­m v datové oblasti. Pro lepší představu: vyvíjí a spravuje systémy pro odbavení zákazníků. Nyní dopravce získá pod svá křídla potřebné zdrojové kódy či licence do svých rukou.

Společnost sama Českým drahám letos v létě nabídla odkup stoprocent­ního podílu. Tím, kdo podepsal smlouvu o koupi Chapsu, byla dceřiná společnost ČD – Informační systémy. Pod ní bude nyní Chaps spadat. Na jeho koupi si vzala od mateřské skupiny České dráhy úvěr ve výši přibližně 400 milionů korun.

„Jde o významnou akvizici, díky které získáváme nejen Chaps, ale také další společnost­i z jeho Skupiny – ČSAD SVT Praha, Inprop a SVT Slovakia. Je to zajíma- vá příležitos­t rozšířit naše podnikání včetně možnosti expanze na jiné trhy,“uvedl pro Lidovky.cz šéf představen­stva ČD – Informační systémy Miloslav Kopecký.

Státní dopravce přebírá společnost s přibližně 90 analytiky a vývojáři. Dráhy přitom přebírají firmu i s několika desítkami milionů korun na účtech.

„Kupujeme portfolio produktů jak pro železniční, tak pro autobusový byznys a samozřejmě také pro provozován­í Idosu. Všechny tři segmenty chceme dál rozvíjet,“dodal Kopecký.

Termín podpisu kontraktu byl podle něj stanoven na základě jednání s Chapsem, který jeho společnost vyzval k vlastní realizaci transakce s odvoláním na skutečnost, že ČD-IS měla garantovan­ou exkluzivit­u pouze do 30. září.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia