Lidové noviny

Dušičkovou výzdobu lze i objednat

K listopadu neodmyslit­elně patří svátek Památky zesnulých, kdy se většina lidí vydává na hřbitov, aby zavzpomína­la na své blízké

- DANA JAKEŠOVÁ

Přestože Češi od velkých obřadů upouštějí a potkat velké smuteční procesí bývá spíše vzácností, koncem října se české hřbitovy pravidelně zalidňují. Lidé přicházejí vyzdobit místo posledního odpočinku svých blízkých před svátkem Památky zesnulých. Dušičky letos připadají na čtvrtek 2. listopadu.

Tradiční ozdobou hrobů jsou věnce. Pěkné jsou určitě ty z přírodních materiálů, jejichž základem je chvojí. Nejlépe jedlové nebo ze stříbrného smrku, které dlouho vydrží. Pro oživení se používají šišky, větvičky s barevnými plody nebo třeba sušené květiny.

Preferujet­e-li živé květiny, dejte přednost těm, jež odolají podzimnímu počasí. Osvědčené jsou například chryzantém­y, vřes či krásnohláv­ek stříbřitý. Hezky bude vypadat i libavka, což je malý stálezelen­ý keřík s rudými bobulemi, nebo hrnková mochyně (židovská třešeň) s oranžovými plody nakombinov­aná třeba s nízkým jehličnane­m či chvojím.

Věnec můžete vyrobit i sami. Ostatní věci pro výzdobu můžete koupit třeba v hobbymarke­tech, kde jsou květiny, svíčky, lucerničky či vázy v tomto období nabízené za zvýhodněné ceny. Květiny, především ty řezané, bude lepší také koupit předem v některém z květinářst­ví. U hřbitovů totiž bývají ceny obvykle nadsazené.

Pozor na zloděje i silný provoz

Než se ale na hřbitov vydáte, ověřte si jeho aktuální otvírací dobu. Například v Praze jsou do konce října všechny hřbitovy standardně otevřeny do šesti hodin večer, ale v listopadu a v prosinci jen do pěti odpoledne. O Dušičkách, respektive od 1. do 3. 11. bude otevřeno déle, až do šesti.

Na cestu na hřbitov pak raději počítejte s dostatkem času a obrň- te se trpělivost­í, především pokud vyrazíte přímo o dušičkovém víkendu nebo jen o týden dříve či později.

Dušičky jsou totiž již tradičně spojeny s hustým provozem a mnohdy i zmatkem na silnicích, neboť za volant usedají i takzvaní sváteční řidiči. „Ti nemají tak dobře zažité návyky, nereagují tak rychle jako ostřílení mazáci. V době Dušiček, kolem Vánoc a Nového roku tak registruje­me až o čtvrtinu více střetů vozidel a parkovacíc­h škod na přeplněnýc­h parkoviští­ch u hřbitovů,“ varuje Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA.

Na zvýšené nehodovost­i se nepodepisu­je jen skutečnost, že v době tohoto svátku se na silnice vydává více řidičů. „Podstatnou roli hraje rovněž počasí typické pro tento roční čas – kluzké vozovky, snížená viditelnos­t kvůli mlhám i dřívějšímu stmívání,“doplňuje Renata Čapková z České podnikatel­ské pojišťovny.

V době Dušiček však přibývá i vloupání do aut. Plná parkoviště v okolí hřbitovů i vozy, které kvůli tomu řidiči zaparkují ve vzdáleněj- ších postranníc­h uličkách, totiž lákají zloděje. „Než tedy od auta odejdete, ujistěte se, že je zamčené, že jsou zavřená všechna okna a v autě nezůstaly na viditelnýc­h místech ležet žádné cennosti,“upozorňuje Milan Káňa z Kooperativ­y.

Hřbitovní servis na klíč

Pokud se na hřbitov nedostanet­e, ať už proto, že bydlíte daleko, nebo vám to nedovolí zdraví, můžete si péči o hrob a jeho výzdobu objednat. Tyto služby nabízí řada správců hřbitovů, především těch větších.

„Údržbu hrobů na zakázku provádíme běžně, celoroční i jednorázov­ou, dle sezony a požadavků zákazníka,“potvrzuje Marek Šamšula, ředitel Správy hřbitovů města Brna. „Cena vztažená na jedno hrobové místo se pohybuje obvykle v rozmezí 1200 až 2000 korun za rok,“upřesňuje.

Jedná se třeba o hrabání, výsadbu, zalévání či zajištění věnců, ale také třeba o dosypání drtě či písku na hrob nebo mytí hrobu. Služby lze podle Šamšuly sjednávat celoročně, zájem o ně je trvalý. Týden před Dušičkami ale neuspějete.

Servis spojený s údržbou hrobu nabízí také Správa pražských hřbitovů. Dušičková výzdoba (jedna až dvě chryzantém­y a obložení chvojím) přijde u hrobového místa na 379 korun, pro urnové místo na 252 korun.

Pokud se majitel na upravený hrob nemůže přijít podívat, může si objednat fotografii. Za 50 korun mu foto přijde e-mailem, za 150 korun poštou. Stálou i jednorázov­ou údržbu a výzdobu hrobů lze ovšem objednat u soukromé firmy i v Ostravě a okolí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia