Lidové noviny

Náklady na pohřeb může pokrýt pojistka

-

Cena běžného pohřbu s obřadem se dnes pohybuje zhruba ve výši jednoho průměrného platu. To není úplně málo. Situace, kdy blízcí nemají obřad z čeho zaplatit, tak nejsou nijak výjimečné.

Řada lidí si proto šetří peníze na svůj pohřeb už za života, mnozí je mají uložené doma v hotovosti nebo na běžném účtu. V takovém případě ovšem peníze ztrácejí hodnotu. Navíc tu hrozí nebezpečí, že nakonec budou utracené za něco jiného. Dá se tomu ale předejít.

Jednou z cest, která stojí za zvážení, může být pojištění pohřbu. V zemích západní Evropy, kde jsou ceny pohřbů třikrát i čtyřikrát vyšší než v tuzemsku, je jeho sjednání zcela běžné. U nás ho v současnost­i nabízí jen Česká pojišťovna, kde má ovšem dlouhou tradici.

„První smlouvy byly sjednány v 50. letech minulého století prostředni­ctvím Společnost­i přátel žehu. Největší rozmach pojištění pak nastal v 70. a 80. letech,“popisuje Ivana Buriánková z České pojišťovny. V současnost­i je tak trochu popelkou, pojišťovna eviduje v souvislost­i s pojištěním pohřbu zhruba pětapadesá­t tisíc smluv.

Čím dříve, tím levněji

Pojištění pohřbů si podle Buriánkové sjednávají více ženy než muži, a to obvykle v době, kdy dosáhnou šedesáti a více let. Nejvyšší vstupní věk je přitom osmdesát- ka, nejnižší 25 let. Většina pojistek je sjednána s pojistnou částkou kolem 25 až 30 tisíc korun. Minimální pojistná částka obnáší 20 tisíc.

Pojistné se hradí jednorázov­ě a vložené prostředky se zhodnocují garantovan­ým úrokem. Čím dříve si tedy pojištění sjednáte, tím nižší částku zaplatíte. Sjednává se na dobu neurčitou a končí úmrtím pojištěnéh­o.

Přesně dle nebožtíkov­a přání

Než se ale vypravíte do pojišťovny, promyslete si, koho ve smlouvě určíte jako takzvanou obmyšlenou osobu. Tedy toho, komu bude po vaší smrti částka vyplacena, aby mohl zařídit váš pohřeb. Může jí být přímo někdo z rodiny, případně z okruhu přátel.

„A smlouva umožňuje nastavit přednostní výplatu plnění i ve prospěch konkrétníh­o pohřebního ústavu, s nímž si dopředu dohodnete podobu pohřbu,“říká Buriánková. „Je tak zaručeno, že se peníze využijí přesně tak, jak pojištěný chtěl.“

A pokud by výplata pojistného plnění byla vyšší, než obřad bude nakonec stát, zbytek plnění bude vyplacen oprávněným osobám, což jsou většinou nejbližší příbuzní.

Možnost objednat a zaplatit si dopředu pohřeb vám umožní přímo také některé pohřební služby. Častěji vám ale doporučí právě sjednání pojištění pohřbu, kde pohřební ústav určíte pro přednostní plnění. jak

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia